De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Comemorarea sculptorului Mircea Spătaru la Cluj-Napoca
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a participat la comemorarea sculptorului Mircea Spătaru, la împlinirea unui an de la trecerea la cele veşnice a marelui artist. Vineri, Înalt Preasfinţitul Andrei a oficiat o slujbă de pomenire, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la biserica lui Horea din Parcul Etnografic "Romulus Vuia" din Cluj-Napoca.
Cu prilejul acestui moment comemorativ organizatorii au expus, în apropierea lăcaşului de cult, o serie de sculpturi din bronz reprezentându-i pe conducătorii răscoalei moţilor, Horea, Cloşca şi Crişan. Lucrările au fost realizate de artist în anii â80 şi sunt prezentate pentru prima dată publicului clujean, cu sprijinul artistei plastice Ana Lupaş. Mircea Spătaru s-a născut la 27 iulie 1937 la Epureni-Huşi. A fost profesor de istoria artei la Liceul "Mihai Viteazul" din Turda şi la Liceul de Coregrafie din Cluj. Din 1990 a urmat o carieră universitară la Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti, fiind apoi rector al Academiei Naţionale de Arte. De-a lungul carierei a realizat numeroase monumente şi ansambluri sculpturale printre care şi Grupul statuar amplasat la Casa Radio din Cluj-Napoca. (Flavia Oroian)