Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Comemorarea victimelor regimului comunist la Râmnicu Sărat
La fostul penitenciar din Râmnicu Sărat, județul Buzău, a avut loc luni, 9 martie, comemorarea deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989. La evenimentul organizat de Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat și Centrul cultural „Florica Cristoforeanu”, a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
În prima parte, începând cu ora 16:00, în curtea închisorii istorice din oraș, ierarhul locului a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei care, în perioada regimului comunist, au fost întemnițați și au suferit aici. La acest moment religios au participat consilieri eparhiali, părinți protoierei, clerici, reprezentanți ai autorităților locale, precum și numeroase membre ale Asociației Femeilor Ortodoxe - filiala Râmnicu Sărat.
Partea a doua a evenimentului s-a desfășurat la Centrul cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat și a constat în susținerea conferinței cu titlul „Mărturisirea credinței în vremuri de restriște”, de către pr. dr. Nicolae Moraru, profesor de istorie la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, în care a fost evidențiat rolul singular exercitat de Biserica Ortodoxă Română în perioada întunecată a regimului comunist în ceea ce privește păstrarea identității creștine a neamului românesc.
Prelegerea a fost urmată de vizionarea filmului „Între chin și amin”, în regia lui Toma Enache. Pelicula prezintă cutremurătoarele torturi de la Pitești, cunoscute ca „Experimentul Pitești” sau „Fenomenul Pitești”.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a subliniat faptul că „trebuie să ne asumăm această pagină cutremurătoare de istorie în care nu păgâni, ci români, într-o țară creștină, au fost capabili de torturarea și uciderea semenilor de lângă ei. Și, de aceea, noi toți, părinți, profesori, instituții, trebuie să transmitem generației tinere adevărul despre martiriul celor care au mărturisit credința creștină și dragostea de neam și țară, dar și să ne învățăm copiii ce este cu adevărat iubirea, pentru că iubirea nu este doar un cuvânt, o poruncă, ci este o trăire transpusă integral în fapte, o realitate”.