În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Comisia Europeană cere măsuri suplimentare anticorupţie
Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră şi ar trebui să se bucure de sprijinul Parlamentului, notează Comisia Europeană în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).
România a făcut paşi semnificativi pentru ameliorarea eficienţei sistemului său judiciar, dar este nevoie de acţiuni urgente pentru accelerarea unui număr important de procese de corupţie la nivel înalt, relevă raportul anual al Comisiei Europene privind reforma justiţiei în România, prezentat ieri la prânz. Comisia consideră că este nevoie de acţiuni urgente, inclusiv pentru prevenirea închiderii unor dosare ca urmare a epuizării perioadei de prescripţie. "În perioada ce a trecut de la ultimul raport anual, DNA a arătat rezultate convingătoare în mod continuu în investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt. În pofida acestui progres după 2010, consecvenţa şi rezultatele într-o serie de cazuri rămân o provocare. Câteva cazuri importante la nivel înalt rămân amânate în instanţe timp de mai mulţi ani şi s-au mişcat puţin în această perioadă. Trebuie luate acţiuni urgente pentru accelerarea acestor procese şi pentru a preveni închiderea lor, ca urmare a epuizării perioadei de prescripţie", relevă documentul. Lupta împotriva corupţiei trebuie să rămână o prioritate, cu sprijinul Parlamentului, şi trebuie adoptate măsuri urgente pentru ameliorarea procedurilor în lupta contra spălării banilor, în combaterea conflictelor de interese, în gestionarea fondurilor publice şi în corupţia din administraţia publică locală. Eficacitatea justiţiei s-a îmbunătăţit în România Comisia Europeană mai subliniază că, "de la ultima evaluare, din iulie 2010, România a luat măsuri semnificative de îmbunătăţire a eficacităţii justiţiei, a modificat temeiul juridic al Agenţiei Naţionale de Integritate, a continuat pregătirile pentru punerea în aplicare a celor patru noi coduri, a lansat pregătirile pentru o revizuire a modului de funcţionare a sistemului judiciar şi a efectuat un studiu de impact al politicii sale anticorupţie". Documentul, al 5-lea raport anual al Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, conţine 17 recomandări menite să ajute ţara noastră să se pregătească până în vara anului viitor, când executivul Uniunii Europene va face o evaluare cuprinzătoare a progreselor României în domeniul justiţiei, la 5 ani de la aderare.