Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit la praznicul Botezului Domnului, 6 ianuarie, Sfânta Liturghie şi Sfințirea Mare a apei, conform rânduielii tradiționale, în Catedrala
Comisia Ortodoxă Presinodală s-a reunit la Chambésy
Sub conducerea Mitropolitului Ioannis Zizioulas, Comisia Ortodoxă Presinodală s-a reunit în oraşul Chambésy, pentru a pregăti cea de-a cincea Conferinţă panortodoxă. Întâlnirea pregătitoare a durat şase zile, între 21 şi 26 februarie, şi a adus împreună reprezentanţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe.
În debutul întrunirii, Mitropolitul Ioannis Zizioulas a declarat că "Biserica Ortodoxă trebuie să menţină contactul cu evoluţiile contemporane şi să evite o închidere în sine. Cu toate acestea, o eventuală deschidere faţă de evoluţiile contemporane nu poate fi efectuată decât în conformitate cu principiile sale eclesiologice fundamentale şi tradiţia care durează de secole". Agenţia de ştiri Orthodoxie a prezentat un fragment din discursul inaugural al preşedintelui comisiei, Mitropolitul de Pergam, Înalt Preasfinţitul Ioannis Zizioulas. Acesta a subliniat în principal importanţa păstrării unei eclesiologii corecte din punct de vedere ortodox. "Acest sistem sinodal trebuie păstrat şi întărit înainte ca Biserica Ortodoxă să devină fragmentată în numeroase Biserici locale izolate. În momentul de faţă, lumea comunică mult mai rapid şi evenimentele petrecute într-un anumit spaţiu al mapamondului pot fi relatate aproape imediat la nivel internaţional. Ortodoxia nu poate supravieţui dacă rămâne în izolare şi păstrează ideea unor unităţi locale suficiente lor însele. Cei care au primit misiunea de conducere a Bisericii Ortodoxe au totodată şi marea responsabilitate de a promova această unire a tuturor forţelor, iar acest lucru trebuie să se împlinească în modul cel mai eficient şi rapid." Temele principale ale viitoarei întruniri Agenda celei de-a cincea Conferinţe panortodoxe este una destul de simplă la prima vedere. Agenţia de ştiri Orthodoxpress a precizat că tema principală a discuţiilor va fi cea a dipticelor. În momentul de faţă, mai multe Biserici Ortodoxe autocefale doresc să fie incluse pe lista dipticelor (de exemplu, Biserica Ortodoxă din Albania sau Georgia), în timp ce alţi reprezentanţi ai comisiei militează pentru schimbarea ordinii de pomenire din cadrul acestora. O a doua temă va consta în crearea unei proceduri de recunoaştere a autocefaliei şi autonomiei unei Biserici locale. Conferinţa panortodoxă are o istorie îndelungată, care a adus rezultate importante în vederea organizării viitoare a unui sinod panortodox. Cele patru conferinţe anterioare au dus la crearea unor documente importante cu privire la aplicarea regulilor canonice privind căsătoria şi divorţul în lumea actuală, păstrarea corectă a datei sărbătoririi Paştelui, precum şi la dezvoltarea relaţiilor ecumenice.