În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
„Comunicarea păcii necesită exemple despre oameni“
În perioada 2-6 aprilie, în oraşele Paralimni şi Agia Napia din Cipru, a avut loc un seminar organizat de World Association for Christian Communication (WACC), regiunea europeană, în cooperare cu Departamentul din Orientul Apropiat al aceleiaşi organizaţii. Seminarul a avut ca temă „Comunicarea este pace“ şi a fost găzduit de Mitropolia Ortodoxă de Cipru şi de Primăria din cele două oraşe, bucurându-se de prezenţa membrilor din 17 ţări, care îşi desfăşoară activitatea în sfera media creştină. Seminarul a marcat adunarea europeană a WACC şi a constituit un preambul al congresului mondial al WACC, din luna octombrie a.c., ce va fi găzduită de oraşul Cape town, Africa de Sud. Pe lângă conferinţele susţinute de câţiva membri, au avut loc discuţii şi work-shopuri. La acestea, din România, a participat şi consilierul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor şi directorul general al Institutului Cultural-Misionar Trinitas, părintele Nicolae Dascălu. „S-a ales Ciprul pentru acest seminar tocmai pentru că există probleme în această ţară din Uniunea Europeană. Au fost discuţii în cadrul acestor întâlniri despre situaţia din nordul acestei ţări şi despre modalitatea în care comunicarea poate aduce liniştea şi pacea în aceste zone. Am vizitat şi zona de nord a Ciprului, aflată sub ocupaţie turcească, şi am rămas impresonaţi de ce am văzut: biserici ortodoxe cu geamuri sparte, biserici părăsite, trupe armate. Au participat la întâlniri şi doi invitaţi din Orientul Apropiat, care ne-au vorbit despre situaţia delicată din Egipt, Israel. Discuţiile legate de referatele susţinute au fost extrem de interesante şi am avut posibilitatea de a ne exprima propria viziune“, ne-a explicat pr. Nicolae Dascălu.
Misiunea comunicatorilor şi a jurnaliştilor creştini În documentul final al seminarului s-a publicat concluzia discuţiilor: „comunicarea păcii necesită exemple despre oameni“. Din acelaşi document aflăm că jurnaliştii şi comunicatorii creştini trebuie să fie atenţi la folosirea unor cuvinte, care pot prejudicia şi dezbina. „Seminarul a examinat rolul dialogului ca principală metodă de promovare a păcii şi a identificat obstacolele în a-l înţelege: ignoranţa, imaginile desfigurate şi frica. Dialogul este la fel de important şi în dezrădăcinarea la nivel naţional sau global. Seminarul a considerat procesul de «vindecare a memoriilor» ca singura cale de a învinge nedreptăţile trecutului“, se spune în comunicatul final. Documentul se încheie cu mesajul adresat comunicatorilor şi jurnaliştiulor creştini de a încuraja comunicarea între civilizaţii, pentru a crea comunităţi de popoare diferite, dar unite de credinţa în acelaşi Dumnezeu. La adunarea din Cipru a WACC a fost ales şi noul preşedinte al WACC-Europa, Ruja Rajamaki din Finlanda.