În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Comunicări ştiinţifice deosebite la Cercul de Istorie Bisericească „Arhiereu Narcis Creţulescu“
Marţi, 1 aprilie 2014, în sala T 24 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a avut loc şedinţa lunară a Cercului de Istorie Bisericească „Arhiereu Narcis Creţulescu“. Sesiunea a fost moderată de studentul Ionel Moldovan din anul al IV-lea, care, în deschidere, a introdus auditoriul în tematica celor două comunicări.
Prima comunicare a fost susţinută de proaspătul doctor în istorie şi absolvent al Facultăţii de Teologie, Ioan Augustin Guriţă. Titlul propus de acesta, „Ceremonii religioase cu participare domnească în Iaşii secolelor XVII-XVIII“, a creionat o imagine asupra modului în care ceremoniile bizantine legate de prezenţa împăratului în spaţiul liturgic au fost preluate şi adaptate în ritualul de cult de la bisericile şi mănăstirile din Iaşi, cu ocazia participării domnului la sfintele slujbe. Prezentarea a fost fundamentată ştiinţific pe baza documentelor de epocă, fiind arătate situaţii concrete de prezenţe domneşti la diferite sărbători, cât şi anumite ritualuri uitate astăzi, precum aşezarea sfintelor moaşte ale Cuvioasei Parascheva pe Sfânta Masă, în timpul Sfintei Liturghii.
A doua intervenţie a aparţinut studentului Andrei Gurzun din anul al IV-lea, care a susţinut o lucrare cu titlul „Mitropolitul Visarion Puiu - un nedreptăţit al istoriei“. Expunerea acestuia a evidenţiat viaţa şi personalitatea acestui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, care şi-a pus amprenta asupra eparhiilor în care a activat şi asupra credincioşilor pe care i-a păstorit.
La finalul celor două comunicări, pe baza acestora s-a dezvoltat o dezbatere în care s-au implicat atât studenţi, cât şi profesorii preoţi specializaţi pe istorie bisericească din cadrul facultăţii, anume pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul facultăţii, şi pr. lect. univ. dr. Daniel Niţă-Danielescu. Seara s-a încheiat cu o rugăciune de mulţumire, cântându-se axionul „Cuvine-se cu adevărat“. (Ionel Moldovan)