În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Comunicat de presă: Dialog şi cooperare creştină pentru binele comun
Ieri, 9 noiembrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit la Reşedinţa patriarhală vizita Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Ghenadios de Sassima, comoderator al Comitetului Central al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), însoţit de domnul Georges Lemopoulos, secretar general adjunct, şi de părintele dr. Daniel Buda, secretar executiv în cadrul respectivei instituţii.
Vizita a avut loc în contextul desfăşurării la Sibiu, în perioada 10-12 noiembrie 2010, a conferinţei organizate de CMB în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu, cu tema Mişcarea ecumenică în educaţia teologică şi în viaţa Bisericilor Ortodoxe. Mesaj de salut din partea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Ghenadios de Sassima a transmis un mesaj de salut din partea Sanctităţii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, care a apreciat dinamica vieţii bisericeşti din Patriarhia Română după vizita sa recentă efectuată la Bucureşti (26-29 octombrie 2010). În cadrul discuţiilor, au fost abordate teme referitoare la provocările existente în societatea contemporană şi la efortul pastoral-misionar întreprins de Bisericile Ortodoxe pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă Bisericile pe plan local. De asemenea, s-a subliniat necesitatea de-a explica scopul relaţiilor interbisericeşti, pentru a se evita interpretările deformate şi tendenţioase în abordarea relaţiilor dintre ortodocşi şi unele confesiuni creştine. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că dialogul şi cooperarea între diferite Biserici nu trebuie să fie un compromis dogmatic sau etic, ci manifestarea coresponsabilităţii creştinilor în rezolvarea unor probleme sociale urgente precum secularizarea, sărăcia, stările conflictuale etc.