La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Comunicat de presă: Parteneriat pentru sinistraţii din Moldova
Pentru a sprijini persoanele care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor din zona Moldovei, Arhiepiscopia Iaşilor a iniţiat o colectă în toate mănăstirile şi parohiile din eparhie. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, primele fonduri colectate la nivelul Centrului Eparhial Iaşi au fost deja utilizate pentru intervenţia în regim de urgenţă prin achiziţionarea de alimente şi de obiecte de primă necesitate pentru persoanele sinistrate.
Principala problemă a celor afectaţi de inundaţii o reprezintă, desigur, faptul că apele au distrus, parţial sau în totalitate, numeroase locuinţe. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, prin intermediul Sectorului social-filantropic „Diaconia“ şi al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“, a iniţiat un parteneriat cu instituţii şi firme dornice să sprijine financiar lucrările de construcţie a unor case, cum sunt: Autoritatea Naţională a Vămilor, Centrul de Afaceri Internaţional din Iaşi, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România AIDRom, UniCredit Ţiriac Bank şi cotidianul „Flacăra Iaşului“. Acest parteneriat este unul deschis, iar pe această cale Mitropolia Moldovei şi Bucovinei face un apel şi la alte instituţii de stat sau private, firme sau persoane fizice care doresc să se alăture efortului de a oferi celor afectaţi de inundaţii un adăpost înainte de venirea iernii. Pentru asigurarea unei depline transparenţe, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei va prezida un comitet alcătuit din reprezentanţi ai fiecărei instituţii partenere, comitet care va gestiona fondurile colectate, iar fiecare donator va avea acces la date privind situaţia beneficiarilor, achiziţionarea de materiale, stadiul lucrărilor etc. Cei interesaţi de acest parteneriat se pot adresa Sectorului social-filantropic „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iaşilor (telefon 0232 220 548) sau pot depune donaţiile în următorul cont bancar: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cod fiscal 5334656, contul în lei: RO 19 BACX 00 00 00 30 10 57 80 14, deschis la UniCredit Ţiriac Bank - Iaşi. (Biroul de Presă al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.