De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Comunicat de presă: Simbolurile religioase - expresie a libertăţii religioase şi identităţii culturale
Dincolo de încercările de manipulare şi dezinformare a deciziei unei instanţe de judecată, Patriarhia Română îşi reafirmă îngrijorarea faţă de recomandarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) către Ministerul Educaţiei şi Cercetării de a reglementa „afişarea simbolurilor religioase doar în cursul orelor de religie sau în spaţiile destinate exclusiv învăţământului religios“, recomandare care aduce atingere libertăţii religioase, garantată de stat prin articolele 29-30 din Constituţia României, fiind în dezacord cu reglementările europene în domeniu.
Prezenţa simbolurilor religioase în sălile de clasă nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorinţei şi a consimţământului părinţilor, profesorilor şi elevilor, în conformitate cu valorile religioase şi culturale pe care le împărtăşesc. De aceea, o decizie de excludere ar reprezenta o măsură brutală şi nejustificată de restrângere a libertăţii religioase, contrară principiilor democratice europene. O astfel de decizie ar conduce la discriminarea credincioşilor din România. Mesajul simbolurilor religioase este încurajator pentru elevi, iar modelele propuse cultivă valorile morale şi orientează spre bine viaţa omului. În numeroase comunităţi din România, de diferite confesiuni, elevii, părinţii şi profesorii sunt ataşaţi acestor valori, pe care le consideră integrante educaţiei şi formării personalităţii omului, cu o atitudine pozitivă şi responsabilă faţă de sine şi de societate. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)