În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Comunicat de presă: Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit la Neamţ
La Mănăstirea Neamţ, a avut loc vineri, 6 iunie, şedinţa Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. Pe ordinea de zi s-au aflat: modul de receptare a Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române de clerul eparhiilor, situaţia parohiilor sărace, probleme sociale şi pastorale ale clerului, aspecte privind disciplina clerului, sublinierea evenimentelor aniversare şi comemorative din viaţa Bisericii, în anul 2008.
În această şedinţă, Sinodul Permanent a hotărât ca toate eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române să vegheze la aplicarea Statutului pntru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române aprobat de Sfântul Sinod prin hotărârea nr 4.768/2007, luată în şedinţa de lucru din 28 noiembrie 2007 şi recunoscut de către Guvernul României prin Hotărârea nr. 53 din 16 ianuarie 2008, publicată în „Monitorul oficial“ al României, Partea I, nr 50/22 ianuarie 2008. În legătură cu problemele sociale şi pastorale ale clerului din eparhii, s-a subliniat necesitatea ajutorării parohiilor sărace, atât prin îmbunătăţirea sprijinului financiar al statului la salarizarea clerului, prin modificarea legislaţiei care se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, cât şi prin crearea la centrul eparhial al unui fond pentru ajutarea parohiilor sărace şi a unui sistem de solidaritate între parohii, în sensul ajutorării celor sărace de către cele cu posibilităţi mai consistente. Misiunea sfântă a clerului nu este compatibilă cu acţiuni de tip sindical De asemenea, cu privire la iniţiativa unor preoţi din diferite zone ale ţării de a înfiinţa sindicate ale clerului, Sinodul Permanent a precizat că înfiinţarea unor astfel de sindicate este necanonică, nestatutară şi nelegală, constituind o abatere de la Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, în vigoare. Potrivit prevederilor statutare, problemele şi doleanţele preoţilor au fost şi continuă să fie exprimate şi discutate în conferinţele preoţeşti administrative lunare, cercurile pastorale, conferinţele preoţeşti pastoral-misionare semestriale sau, direct, în cadrul permanenţelor consiliilor eparhiale. Ca urmare, preoţii care au tendinţe de constituire sindicală sunt chemaţi să intre în duhul vieţii bisericeşti şi în disciplina canonică şi statutară a Bisericii Ortodoxe Române. Se reaminteşte că misiunea sfântă a clerului, încredinţată lui de Biserică şi asumată în mod liber la hirotonie, nu este compatibilă cu acţiuni de tip sindical. Ierarhii sunt chemaţi să ia măsuri atât pentru aplicarea prevederilor canonice şi statutare referitoare la disciplina clerului, cât şi pentru soluţionarea problemelor parohiilor sărace, mai ales a celor din mediul rural. Împărtăşirea IPS Nicolae Corneanu, pe ordinea de zi a Sf. Sinod În ceea ce priveşte situaţia creată prin împărtăşirea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, la o Liturghie euharistică greco-catolică, Sinodul Permanent a luat act de cele relatate, cu regret, de către IPS Mitropolit Nicolae şi, neavând competenţă decizională, a hotărât ca problema să fie înscrisă pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Sfântului Sinod, spre dezbatere şi decizie. Sinodul Permanent a propus ca, în viitor, să fie intensificate comunicarea şi consultarea între ierarhi, precum şi între aceştia şi preoţii şi credincioşii pe care-i păstoresc, spre binele Bisericii.