De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, 25 aprilie, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Uzdin,
Comuniune euharistică și dialog pastoral între preoții protopopiatelor Chișinău și Iași II
Miercuri, 12 martie, la inițiativa părintelui Iurie Nistor, protopop de Chișinău, și a părintelui Marius Profir, protopop al Protoieriei Iași II, preoții celor două protopopiate s‑au reunit într‑o comuniune euharistică și frățească. Evenimentul s‑a desfășurat la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din sectorul Ciocana, municipiul Chișinău, întărind legăturile spirituale și reafirmând unitatea în slujire și misiunea ortodoxă.
Acest eveniment duhovnicesc este o expresie a rodului înfrățirii dintre protopopiatele Chișinău și Iași II, întărind legăturile frățești dintre clericii celor două regiuni și reafirmând unitatea în slujirea pastorală și misiunea ortodoxă.
A fost săvârșită Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, răspunsurile liturgice fiind date de Corul de preoți al Protopopiatului Iași II, „Dionisie Marin”, care a îmbogățit frumusețea slujbei prin armonia cântărilor psaltice.
Gazda evenimentului, părintele Alexei Semionov, paroh al Bisericii „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, a întâmpinat cu bucurie grupul de preoți și credincioșii prezenți la acest moment de împreună‑rugăciune și întărire duhovnicească.
După Sfânta Liturghie, a urmat conferința duhovnicească cu tema „Rolul duhovnicului și al spovedaniei în viața credincioșilor”, susținută de pr. dr. Liviu Petcu, cercetător grad III al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În cadrul prelegerii, părintele conferențiar a subliniat importanța paternității duhovnicești în viața credincioșilor, rolul spovedaniei ca medicament al sufletului și responsabilitatea preotului ca păstor al turmei încredințate.
În final, preoții participanți au discutat mai multe subiecte de ordin administrativ, precum și planificarea unor activități pastoral‑misionare comune în contextul serbării Centenarului Patriarhiei Române și al Mitropoliei Basarabiei.
Această întâlnire reprezintă încă un pas important în cooperarea dintre cele două protopopiate, reafirmând unitatea de credință și slujire dintre preoții din Basarabia și cei din România, în duhul comuniunii și al misiunii ortodoxe.