La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Comuniune şi tradiţie la Bălcăuţi
Localnicii din parohia Bălcăuţi, Protopopiatul Rădăuţi, judeţul Suceava, sunt ocrotiţi de peste 100 de ani de Maica Domnului. Lăcaşul de rugăciune din sat este închinat Acoperământului Maicii Domnului. Majoritatea enoriaşilor care vin la sfintele slujbe sunt ucraineni, astfel că Sfânta Liturghie este oficiată atât în limba română, cât şi în limba ucraineană. O tradiţie frumoasă în această comunitate este organizarea unui festival de muzică, dans şi port popular.
În ultimii trei ani, la Bălcăuţi, o localitate aflată aproape de graniţa cu Ucraina, hramul bisericii parohiale, închinată Acoperământului Maicii Domnului, este continuat printr-un festival intitulat „Sărbătoare în satul meu“. Prin intermediul acestui eveniment se urmăreşte promovarea şi valorificarea tradiţiilor sănătoase din zonă. Festivalul cuprinde momente artistice susţinute de comunitatea ucraineană din judeţul Suceava. „Invitaţii acestui festival provin din multe zone ale judeţului. De obicei participă formaţii artistice de dans popular. Încercăm să canalizăm tradiţia spre partea sănătoasă a culturii şi a credinţei noastre ortodoxe. În ziua hramului vin multe persoane la rudele lor. De aceea, ne-am gândit ca toţi să aibă un prilej de comuniune cu cei dragi. În primul rând, oamenii se întâlnesc la slujbele dedicate hramului în biserică. Musafirii veniţi în ospeţie sunt invitaţi apoi la masă“, a amintit pr. paroh Mihai Marici. Slujitorul sfântului altar din Bălcăuţi a ţinut să remarce că în parohia pe care o păstoreşte a fost înfiinţat Ansamblul artistic „Cozacioc“, care a avut reprezentări în ţară şi peste hotare la diferite festivaluri.
„Sfânt lăcaş impunător“ pentru 250 de familii
Bălcăuţiul este unul dintre multele sate din nordul Bucovinei româneşti, unde majoritatea localnicilor sunt de etnie ucraineană. Părintele paroh Mihai Marici ne-a explicat că Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a binecuvântat ca sfintele slujbe să se oficieze atât în limba română, cât şi în limba ucraineană. De asemenea, Taina Sfintei Spovedanii se desfăşoară în limba ucraineană pentru localnicii ucraineni. Mai mult de atât, copiii ucraineni au posibilitatea să înveţe limba ucraineană la şcoala din sat. Părintele Mihai Marici este paroh la Bălcăuţi, formată din 250 de familii, de aproape 11 ani. Principala problemă a satului este aceea că mulţi tineri sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar majoritatea locuitorilor sunt înaintaţi în vârstă. Parohul de la Bălcăuţi ne-a vorbit în continuare despre biserica parohială, ridicată pe locul unui lăcaş de închinăciune mai vechi, care a fost adus din satul Crasna (în prezent aflat în Ucraina). „Este un sfânt lăcaş impunător care are 28 de metri lungime, 15 metri lăţime şi 20 de metri înălţime. Construcţia acestuia a început în anul 1880, prin contribuţia materială şi munca voluntară a parohienilor, având ajutorul Fondului religionar al Mitropoliei Bucovinei. În interior, biserica este înzestrată cu icoane pictate în ulei de pictorul Epaminonda Bucevschi. Edificiul a fost sfinţit în anul 1883 de mitropolitul Silvestru al Bucovinei şi Dalmaţiei. În anul 1936 a fost împodobită cu o pictură în tempera, executată de pictorul Vecliuc din Siret“, a spus pr. paroh Mihai Marici. În curtea parohiei Bălcăuţi mai sunt ridicate o clopotniţă, care datează din anul 1956, un centru social-cultural şi o casă parohială.