Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Concert caritabil la Biblioteca Naţională a României
La Biblioteca Naţională a României a avut loc, miercuri-seară, concertul caritabil „Paşi spre Lumina Învierii“ organizat de Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. În cadrul concertului s-au strâns donaţii pentru ajutorarea copiilor şi persoanelor afectate de pe urma violenţei domestice şi care se află în grija Aşezământului social „Patriarhul Justinian Marina“ al Asociaţiei „Diaconia“.
Concertul s-a bucurat de prezenţa unui public numeros, care a umplut sala mare a noului sediu al Bibliotecii Naţionale a României de pe Bulevardul Unirii nr. 22. Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat: Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele consilier David Pestroiu, de la Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele Mihai Aurel, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, precum şi doamna Elena Tîrziman, directoarea Bibliotecii Naţionale a României.
Concertul caritabil a fost împărţit în trei părţi. Cântece religioase specifice perioadei Triodului şi perioadei pascale de care ne apropiem au fost interpretate de trei grupuri psaltice cunoscute în ţară şi peste hotare, care au tipărit CD-uri cu slujbe la sfinţi din calendarul ortodox. Primii care au urcat pe scenă au fost membrii Corului „Cantus Domini“ al Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi, dirijat de arhidiaconul Răzvan Ştefan, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul“ din Capitală. A urmat Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul“, condus de lector Sabin Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Concertul a fost încheiat cu un program de cântece interpretate de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei patriarhale din Bucureşti, dirijat de arhidiaconul Mihail Bucă.
„Din punctul de vedere al Bibliotecii Naţionale a României, suntem onoraţi să găzduim concertele tradiţionale ale corurilor Patriarhiei Române: concertul mult asteptat de Crăciun, şi acest concert cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti, care va deveni o tradiţie. Este suficient să vedem publicul, atenţia cu care au ascultat fiecare melodie, fiecare cântec, să vedem felul oamenilor şi să ne dăm seama că este un mesaj creştin care a depăşit spaţiul tradiţional sacramental al Bisericii şi a venit spre spaţiul comunitar. Faptul că acest concert ne oferă prilejul de a face o faptă bună, de a fi părtaşi la o operă caritabilă, este foarte îmbucurător“, ne-a spus Elena Tîrziman.
„A fost o seară minunată şi sper că am contribuit şi noi cu puţinul nostru la bucuria celor prezenţi. Dumnezeu să ne ajute să mai facem aceste lucruri frumoase. S-a lucrat din plin pentru acest concert, pentru că este foarte greu să coordonezi 40 de membri ai grupului psaltic, dar sperăm ca prin dragoste şi muncă să-i fi bucurat pe oameni“, a spus arhid. Mihail Bucă.
„Participarea Corului «Cantus Domini» la acest eveniment a fost punctată prin interpretarea câtorva piese din perioada Triodului, piese cu caracter meditativ, ce îndeamnă spre rugăciune, spre pocăinţă, spre semerenie şi aducerea aminte de păcate şi de patimile cu care fiecare dintre noi ne luptăm“, ne-a spus arhid. Ştefan Răzvan.
„Am încercat să alegem câteva piese muzicale care să aibă legătură cu tema acestui concert, şi anume cu darul pe care ni-l face Dumnezeu nu pentru a-l ţine pentru noi, ci pentru a-l dărui celuilalt“, a spus Sabin Preda.
Concertul caritabil „Paşi spre Lumina Învierii“, ediţia a II-a, a fost organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.