Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Concert caritabil la Casa de Cultură din Sibiu
Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul social, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii Sibiului“ şi Consiliul Judeţean Sibiu au organizat miercuri, 10 decembrie, un concert de colinde. Evenimentul găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor a fost iniţiat pentru a sprijini centrele de zi pentru copii din parohiile sibiene.
Sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Municipiul Sibiu a fost arhiplină la ceas de seară, când colindători din oraş, dar şi de mai departe au urcat pe scenă pentru a vesti Naşterea Domnului. Artişti precum maestrul Dorel Vişan, interpreta Mariana Anghel, protopsaltul Petre Moise, grupul cameral instrumental „Cantores“, dirijat de Petrişor Varga, grupul tradiţional „Doruri Mărginene“ şi alţi tineri interpreţi au încântat publicul sibian prin colindele tradiţionale, pricesnele şi cântările psaltice, precum şi prin versurile marilor poeţi români.
Intitulat „Colo sus, lângă lumină!“, concertul de colinde a împletit armonios cântul tradiţional specific acestei perioade premergătoare Naşterii Domnului cu minunatele cântări bizantine din slujba praznicului. Tineri colindători au adus alături de artiştii consacraţi cântul specific diferitelor zone ale Transilvaniei, dovedind că tradiţiile româneşti sunt păstrate cu dragoste de generaţia tânără.
La concert au participat Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, preoţi, cadre didactice, studenţi şi credincioşi din parohiile sibiene şi din împrejurimi.
Participarea la spectacol a fost posibilă prin achiziţionarea unui bilet în valoare de 10 lei, fondurile colectate fiind direcţionate spre centrele de zi ale parohiilor din Sibiu, precum cel de la Biserica „Pogorârea Sfântul Duh“ din cartierul Valea Aurie, de la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ de pe strada Ştefan cel Mare, de la Biserica „Sfântul Nicolae“ din cartierul Turnişor sau de la Biserica „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Nicolae“ de pe strada Mihai Viteazul.
Darul lui Dumnezeu pentru oameni
La finalul spectacolului, IPS Mitropolit Laurenţiu a mulţumit tuturor artiştilor pentru spectacolul oferit, dar şi organizatorilor pentru această iniţiativă prin care dau dovadă de solidaritate social şi dragoste faţă de semen.
„Acest concert a fost o încununare a unor manifestări care se desfăşoară nu sporadic, ci pretutindeni, nu doar în ajunul Crăciunului, ci imeditat după sărbătoarea Sfântului Nicolae. În această perioadă transmitem vestea minunată, care de două mii de ani a cuprins întregul univers. În acelaşi timp, aducem cinstire evenimentului pe care îl proclamăm, îl propovăduim şi îl vestim. Aţi făcut aici o manifestare deosebită şi vă mulţumim. Mărturiile sensibile făcute au pătruns până la sufletul nostru. Spunea un mare teolog că singura tristeţe din lume este că nu suntem sfinţi. Dar avem atâtea de purtat privind împrejur, văzând că pacea şi dragostea dumnezeiască aduse pe pământ pentru noi nu ştim cum să le folosim. Au trecut atâţia ani de libertate şi nu ştim ce să facem cu ea. Trebuie să fim cât mai apropiaţi unul de altul pentru a ne bucura de darul făcut de Dumnezeu, de a trăi aici pe pământ, puţin sau mai mult“, a spus ierarhul.
Mesajul directoarei Centrului „Cindrelul - Junii Sibiului“, Silvia Macrea, a fost transmis de artista Mariana Anghel, cu regretele că ansamblul sibian nu a putut participat la evenimentul caritabil, din cauza unor alte obligaţii.
Părintele consilier Nicolae Rusu le-a mulţumit partenerilor în organizarea acestui eveniment caritabil şi a menţionat obiectivele evenimentului cultural şi filantropic.
„Prin acest concert de colinde ne-am propus întâi de toate să aducem o rază de lumină şi o bucurie în sufletele tuturor oamenilor din cetatea Sibiului. Apoi, ne-am dorit să promovăm cultura, tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun şi, nu în ultimul rând, am avut un scop caritabil, prin adunarea de fonduri, ca să ajutăm nevoiaşii din oraş. Ne pregătim pentru copiii din centrele de zi ale parohiilor, pentru familiile nevoiaşe, dar şi pentru cei care ne bat la uşă în această perioadă. Vom avea o serbare a celor peste 150 de copii din centrele amintite şi le vom dărui pachete cu alimente, îmbrăcăminte şi alte daruri“.
Participanţii care au dorit să ofere şi alte daruri instituţiilor sociale patronate de Arhiepiscopia Sibiului au avut posibilitatea să doneze fonduri la ieşirea din sala de spectacol, în cutiile pregătite pentru acest moment.