„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Concert de binefacere la Craiova
Mitropolia Olteniei a organizat pe 19 octombrie 2009, în sala mare a Teatrului Naţional din Craiova, prin intermediul Asociaţiei mitropolitane Vasiliada, a IV-a ediţie a concertului de binefacere „În braţele mamei“. La această manifestare caritabilă a participat şi Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a rostit un cuvânt de binecuvântare în deschiderea concertului, subliniind importanţa şi destinaţia acestei acţiuni caritabile: „Acţiunea de astăzi seară se înscrie în preocuparea noastră, a Arhiepiscopiei Craiovei, pentru tineri, pentru copii, pentru vârstnici, pentru cei care sunt în necazuri, în suferinţe şi în nevoi. S-au străduit la realizarea acestei seri cantabile mulţi oameni de bine, artişti, cântăreţi de muzică populară care au venit ca, prin glasul lor, să dea speranţă celor care se află în necazuri. Am ales ca prin voce să-i sprijinim pe cei în nevoi şi ei, cântăreţii aceştia, au venit să aducă darul lui Dumnezeu. Darul lui Dumnezeu este glasul lor şi astfel vom sprijini în continuare, prin centrele noastre de asistenţă socială, pe aceşti copii defavorizaţi care nu au părinţi sau care au părinţi foarte săraci şi învaţă în centrele noastre. Ne vom strădui şi anul acesta ca şi în anii viitori să avem în grădiniţele noastre, şcolile noastre, liceele noastre, locuri în care să poată să înveţe şi cel bogat, şi cel sărac, dând dovadă de ceea ce Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul acestui aşezământ, Vasiliada, a făcut în vechime şi continuă să facă prin noi, prin mesajul acesta al tradiţiei şi al preocupării noastre bisericeşti. Vrem să-l căutăm pe om acolo unde este el, indiferent de ce vârstă are, indiferent de ce situaţie socială are, pe omul acesta îl căutăm şi vrem să-l ajutăm pentru a putea răzbate prin noianul de greutăţi al vremilor noastre“, a încheiat Mitropolitul Olteniei.
Parteneri în această acţiune au fost: Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“, Casa de Cultură „Traian Demetrecu“ din Craiova şi TVR Craiova. Printre cei care şi-au dat concursul s-au numărat valoroşi interpreţi de muzică populară: Maria Ciobanu, Petrică Stoian Mâţu, Niculina Stoican, Constantin Enceanu etc. Fondurile obţinute urmează să fie direcţionate către programul de prevenire a abandonului şcolar dezvoltat de Centrul mitropolitan de zi „Aripi de lumină“ din Craiova. (I.A.)