De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Concert de muzică sacră la Craiova
Grupul psaltic "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie", al Catedralei mitropolitane din Craiova, a susţinut, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, un concert de muzică bisericească, la Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman". Evenimentul a avut loc miercuri, 13 aprilie, în sala de festivităţi a instituţiei.
Membrii Grupului psaltic al Catedralei mitropolitane "Sfântul Dumitru" din Craiova au adus în atenţia spectatorilor, melomani de toate vârstele, timp de 40 de minute, cântări specifice perioadei Postului Mare şi Sfintelor Sărbători Pascale. Acţiunea a fost organizată de Clubul Melomanilor din Craiova, prin Secţia audio a Bibliotecii Judeţene. Compoziţii bisericeşti consacrate Concertul a fost precedat de audierea Oratoriului bizantin de Paşti "Patimile şi Învierea Domnului", în compoziţia lui Paul Constantinescu. În acest context, prof. Maria Barbărasă, preşedinta Clubului Melomanilor din Craiova, a făcut o scurtă prezentare a operei şi personalităţii marelui compozitor, evidenţiind valoarea profund spirituală a creaţiilor sale. În deschiderea concertului, lect. univ. dr. Cristian Cercel, cadru universitar la Facultatea de Teologie din Craiova şi membru al grupului psaltic, a vorbit despre semnificaţia liturgică a cântărilor bisericeşti rânduite în perioada Postului Mare şi cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale. Din repertoriul susţinut au făcut parte "Iată Mirele vine" pe glasul VIII, de Nectarie Protopsaltul, "Fericit bărbatul", glas VIII, autor Nectarie Protopsaltul, "Doamne femeia", glasul VIII, de Dimitrie Suceveanu, fragment din Prohodul Domnului, cântare pe glasul V, cu stihuri greceşti şi româneşti, "Hristos a înviat!", glas V, "Cu trupul adormind" - Luminânda Sfintelor Paşti, glas III, Cântarea a IX-a din "Canonul Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici", glas I, compozitor Silviu Marin, "Stihirile Paştilor", pe glasul V, în compoziţia lui Visarion Nemţeanul şi "Ziua Învierii" pe glasul al V-lea, autor Nectarie Protopsaltul. Concertul a fost dirijat de Victor Şapcă, profesor de muzică bisericească la Seminarul Teologic "Sfântul Grigorie Teologul" din Craiova. Clubul melomanilor craioveni a fost înfiinţat în 18 noiembrie 2002, iar în cadrul Bibliotecii Judeţene "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova funcţionează din anul 2003. Întâlnirile au loc o dată la două săptămâni, în fiecare zi de miercuri, în cadrul Sălii audio. Activităţile membrilor vizează în special promovarea muzicii de bună calitate, prin organizarea de miniconcerte şi conferinţe pe diferite teme.