În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Concert extraordinar de muzică psaltică și corală la Filarmonica Oltenia
În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în seara zilei de 13 noiembrie a avut loc, la Filarmonica Oltenia din Craiova, un concert deosebit de muzică psaltică și corală.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova în cadrul Simpozionului Național „Slujitori ai artei muzicale psaltice și corale din Oltenia. Tradiție și actualitate”. În cadrul acestei manifestări științifice, profesori și cercetători cu notorietate i-au evocat pe cei care au trudit de-a lungul istoriei, în spațiul Olteniei, la conservarea și îmbogățirea tezaurului imnografic al muzicii psaltice care împodobește strana Bisericii Ortodoxe, precum și al muzicii corale bisericești, ne-a transmis părintele Teodor Marcu.
În prima parte a evenimentului a concertat Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, dirijat de lect. dr. Victor Șapcă, care a fost urmat de interpretarea Anei Nuță, studentă la Secția de interpretare muzicală - canto a Facultății de Litere din Craiova. A susținut apoi un scurt recital pianistul Andrei Ștefan Racu.
O altă prezență în concert a fost cea a Coralei „Ierofonia”, a preoților și studenților ortodocși din Craiova. Corala, înființată la îndemnul Mitropolitului Olteniei, are ca scop dezvoltarea vieții muzicale bisericești din cetatea Băniei și din Arhiepiscopia Craiovei. De asemenea, s-a dorit să constituie un exemplu de bune practici și de perfecționare și încurajare a preoților din fiecare protopopiat de a înființa coruri ale protoieriilor, dar și ale parohiilor. Corala „Ierofonia” a interpretat creații corale ale compozitorilor care s-au născut ori au activat în spațiul Olteniei, atât piese religioase, cât și prelucrări folclorice.
Un alt moment artistic a constat în interpretarea unui cântec popular notat și armonizat de profesorul Chiril Popescu, moment care le-a aparținut baritonului solist al Operei Române Craiova, lect. dr. Ioan Emanuel Cherata, și tenorului diacon Efrem Petrișor, acompaniați de pianistul Andrei Ștefan Racu.