La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Conclavul Bisericii Ortodoxe din Antiohia
Cu prilejul Conclavului Bisericii Ortodoxe din Antiohia, ţinut la sfârşitul lunii octombrie la Balamand, în nordul Libanului, Preafericitul Ignatie al IV-lea a vorbit despre greutăţile cu care se confruntă comunităţile creştin-ortodoxe de sub păstorirea sa, informează ziarul libanez "Daily Star".
Conclavul s-a întrunit pe fundalul "unor împrejurări delicate prin care trec ţările de sub jurisdicţia Patriarhiei Antiohiei şi a întregului Orient şi statele arabe, în special Siria şi Liban, unde ortodocşii sunt majoritari printre creştini". De la prezidiul adunării, Preafericirea Sa a chemat la unitate pe toţi credincioşii din cadrul Patriarhiei, atât cei din Orientul Mijlociu, cât şi din diaspora, în încercările pe care le au de înfruntat. "Biserica nu poate sta neputincioasă deoparte în timp ce popoare şi grupuri sunt oprimate şi discriminate."