La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Concurs de creaţie artistică religioasă, la Galaţi
La Protopopiatul Galaţi s-a desfăşurat, joi, cea de-a doua ediţie a concursului naţional de creaţie religioasă la care au participat elevi din ciclul primar. Tema concursului a fost „Paştele, sărbătoarea înnoirii sufleteşti“ şi au participat elevi din clasele I-IV, realizând schiţe iconografice şi planşe cu teme pascale.
„Au participat elevi provenind din 28 de judeţe ale ţării, iar la această frumoasă idee au fost peste 600 de lucrări iconografice şi alte creaţii, la care s-au adăugat creaţii literare în proză sau în versuri. La vernisarea expoziţiei au participat preoţi, profesori de religie, copii, elevi seminarişti şi alţi invitaţi, evenimentul fiind încununat de prezenţa Preasfinţitului Casian, Episcopul Dunării de Jos, care a subliniat faptul că această expoziţie arată primavara din sufletele copiilor, frumuseţea din sufletele lor şi capacitatea creatoare cu care Dumnezeu a înzestrat neamul românesc“, a declarat, pentru Radio TRINITAS, consilierul pe probleme de învăţământ al Episcopiei Dunării de Jos, pr. Lucian Petroaia. La finalul concursului, autorii lucrărilor selecţionate au primit diplome şi premii însemnate. Acestea sunt oferite de Episcopia Dunării de Jos şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi.