De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Concurs de titularizare la Facultatea de Teologie din Sibiu
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a găzduit în zilele de 10 şi 11 septembrie concursul de titularizare pe patru noi posturi didactice. Au fost scoase la concurs un post de profesor, două de conferenţiar şi unul de lector, iar candidaţilor li s-a evaluat activitatea de până acum, capacitatea de cercetare şi abilităţile didactice.
Aşa cum prevede Regulamentul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, candidaţii trebuie să-şi depună din timp dosarele pentru concurs, în care să fie cuprinse o serie de documente referitoare la pregătirea academică, activitatea de cercetare şi publicistică. Aceste dosare sunt evaluate de comisii de specialitate înainte de şedinţa publică, stabilindu-se un punctaj pentru fiecare candidat.
În prima zi, au fost scoase la concurs un post de profesor la catedra Teologie Liturgică, respectiv unul de conferenţiar la Catedra de Limbi Străine. Pentru primul post s-a înscris la concurs conf. univ. dr. Ciprian Streza de la facultatea sibiană, iar comisia de evaluare şi validare a fost prezidată de decanul instituţiei, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel şi formată din decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“, pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, precum şi arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. de la facultatea gazdă.
Candidatul şi-a prezentat activitatea didactică de până acum şi direcţiile de cercetare în domeniul Teologiei Liturgice. În urma evaluării, conf. univ. dr. Ciprian Streza a îndeplinit toate criteriile şi punctajul necesar ocupării postului de profesor, urmând ca la următoarea şedinţă a consiliului profesoral să fie validat.
La concursul de ocupare a postului de conferenţiar la Catedra de Limbi moderne-engleză, singurul candidat înscris a fost Daniela Preda. Comisia de evaluare a fost formată din prof. univ. dr. Codrin-Liviu Cuţitaru de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, conf. univ. dr. Dorin-Ioan Chira de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Mariana-Rodica Pioaru de la Universitatea „1 decembrie 1918“ din Alba-Iulia şi conf. univ. dr. Lucia Pavelescu de la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Noua generaţie de cercetători
A doua zi au fost scoase la concurs un post de conferenţiar la Catedra de Istoria Bisericii Universale şi un post de lector la Catedra de Spiritualitate Ortodoxă. Candidaţii au fost pr. lect. univ. dr. Daniel Buda, respectiv protos. asist. univ. dr. Vasile Bârzu. Prima comisie prezidată de pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel a fost formată din decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la facultatea sibiană şi pr. prof. univ. dr. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie din Bucureşti.
Din cea de-a doua comisie au făcut parte arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., prodecanul facultăţii sibiene, pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu, pr. conf. univ. dr. Nicolae Moşoiu şi prof. univ. dr. Paul Brusanowski de la aceeaşi facultate.
Întrucât regulamentul amintit mai sus presupune ca la un concurs de titularizare pe un post de lector, candidaţii trebuie să susţină o prelegere publică, protosinghelul Vasile Bârzu a prezentat lucrarea „Isihasme bizantine târzii“. Atât membrii comisiei, cât şi cei din public au avut posibilitatea să adreseze întrebări candidatului, care va fi la rândul său confirmat pe acest post în proxima şedinţă a consiliului profesoral.
„Facultatea noastră îşi păstrează prestigiul dobândit în timp prin pregătirea deosebită şi devotamentul cadrelor didactice. Ne bucurăm să vedem că generaţia tânără de cercetători din facultatea noastră se impune şi ajunge la cele mai înalte culmi ale carierei didactice. Cercetarea şi aprofundarea teologiei noastre se fac în instituţia noastră după cele mai înalte standarde“, ne-a spus pr. decan Aurel Pavel.