De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Concurs de toacă la Seminarul din Giurgiu
Cu prilejul praznicului Sfântului Mucenic Ioan Valahul, sâmbătă, 12 mai, la Seminarul Teologic "Teoctist Patriarhul" din Giurgiu va fi organizată cea de-a şaptea ediţie a Concursului Naţional de Toacă. Acesta se va desfăşura la Biserica tinerilor "Buna Vestire" din municipiu.
La ora 9:30 va începe Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, după care se va desfăşura concursul de toacă, urmat de un concert instrumental dedicat sfântului ocrotitor al seminarului.
"La această manifestare vor participă seminarişti din toată ţara. Am primit până în prezent confirmări că vin la concurs elevi de la Iaşi, Slobozia şi Constanţa", ne-a declarat părintele Constantin Marius Jica, directorul seminarului. "Este un moment în care tinerii noştri teologi se întâlnesc şi fac un schimb de experienţă cu cei din ţară, care vin şi descoperă lăcaşurile de cult din eparhia noastră, dar mai ales Seminarul Teologic din Giurgiu, care are un rol deosebit în cetatea noastră cu multiple tradiţii istorice.
Bătăile de toacă spun că nu ai cum să rămâi acasă. Pentru că este chemarea lui Dumnezeu la rugăciune. Este ca o trezvie a minţii. Totdeauna, omul se ridică la rugăciune pentru că Dumnezeu îl cheamă şi pentru că atunci el simte dragostea lui Dumnezeu, care se recunoaşte de cele mai multe ori chiar şi în această chemare a clopotului şi a toacei. Prin această participare, elevii seminarişti nu sunt altceva decât exponenţi ai rugăciunii, ai chemării lui Dumnezeu către creştinii care şi ei vor fi în viitor slujitori ai altarelor. Adică, cei care îi vor chema pe oameni la rugăciune", ne-a mărturisit şi părintele consilier cultural Gabriel Chirculeanu.
Seminarul Teologic din Giurgiu a fost înfiinţat în anul 1996, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Teoctist patriarhul. În 2001, de pe băncile acestei instituţii a ieşit prima promoţie de seminarişti.
Viaţa Seminarului Teologic Giurgiu a intrat într-o nouă etapă începând cu anul 2006, când judeţul a primit pentru întâia oară în istoria sa rangul de episcopie de sine stătătoare, avându-l ca ierarh pe Preasfinţitul dr. Ambrozie Meleacă. Un eveniment deosebit de important în viaţa şi activitatea acestui lăcaş de învăţământ teologic l-a constituit vizita canonică a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia zilelor oraşului Giurgiu, din 23 aprilie 2010, când a apreciat activitatea desfăşurată aici de întregul corp profesoral în propăşirea valorilor morale şi intelectuale în rândul tinerilor elevi seminarişti.
"În prezent, la seminarul din Giurgiu avem 102 elevi, cei mai mulţi din Episcopia Giurgiului. Instituţia noastră dispune de un paraclis pictat şi dotat cu o catapeteasmă dăruită de Preasfinţitul Ambrozie. Dispunem, de asemenea, de o bibliotecă foarte bogată, principalul fond de carte fiindu-ne dăruit de episcopul nostru. Avem o cantină şi un cămin propriu, laboratoare de informatică, geografie şi muzică. În decursul anilor, a rânduit Bunul Dumnezeu să obţinem rezultate deosebit de bune. Am obţinut locul I la Olimpiada de dogmatică, spre exemplu, am avut rezultate remarcabile la examenul de admitere la facultate, elevii noştri fiind printre primii la Facultatea de Teologie din Bucureşti. În momentul de faţă, în seminar funcţionează şi o trupă de teatru, "Ex Toto Corde", care chiar în această săptămână participă la un festival organizat la Cluj", ne-a spus părintele director Constantin Marius Jica.