La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Concurs interconfesional de creaţie pentru liceeni
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a avut loc sâmbătă, 7 iunie 2008, ediţia a II-a a concursului interconfesional de creaţie al elevilor de liceu, sub genericul: „Valori creştine în lumea modernă. Toţi diferiţi, toţi egali“. Concursul, singurul de acest fel din ţară, şi-a propus să promoveze valoarea creştină a dialogului interconfesional, dar şi o mai bună mediatizare a şcolilor teologice. La concurs au participat elevi de la şase confesiuni creştine.
Într-un interviu acordat postului de radio al Patriarhiei Române, pr. Dorin Opriş, inspector de religie pe judeţul Alba, a subliniat importanţa organizării acestei a doua ediţii a concursului interconfesional de creaţie al elevilor de liceu: „Este important, pentru că ne convingem şi cu prilejul acesta că, numai împreună şi numai încercând să facem paşi împreună, putem să dăm cuvântului evanghelic, cuvântului Mântuitorului, un mesaj mai puternic, un ecou mai puternic în rândul tuturor creştinilor“. Concursul interconfesional de creaţie al elevilor de liceu a fost organizat de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, în colaborare cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan“ din Alba Iulia şi cu Liceul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba.