În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Concurs pentru posturile vacante de preot în Arhiepiscopia Clujului
La Centrul eparhial din Cluj-Napoca s-a desfăşurat concursul pentru ocuparea posturilor vacante de preot în mai multe parohii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. La concurs au fost scoase posturi din categoria numire şi din categoria posturilor pentru mediul urban, conform celor precizate de pr. Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
"Trei posturi au fost pentru numire, adresate în special candidaţilor la preoţie şi absolvenţilor de facultate de teologie care au dat examenul de capacitate preoţească. Acestea au fost posturile de paroh de la Parohia Ciurila şi la Parohia Deleni şi un alt post de preot misionar la Centrul social "Filantropia" din Bistriţa, recent înfiinţat, tocmai pentru a activa misiunea socială în acest municipiu", a spus pr. Bogdan Ivanov. Pentru această categorie de posturi s-au înscris doisprezece candidaţi care au susţinut o probă orală, ce a constat într-o cateheză şi o predică, cu teme extrase de fiecare candidat, printr-un bileţel, în faţa unei comisii prezidate de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. "Examenul are o componentă teoretică şi urmăreşte să evalueze nivelul de cunoştinţe al fiecărui candidat", a spus pr. Bogdan Ivanov, care a adăugat că este important cum îşi structurează fiecare candidat subiectul, cum îşi alege tema, ce limbaj foloseşte, aspecte importante la evaluarea finală, alături de rezultatele pe care candidaţii le-au acumulat în anii de pregătire şi studii teologice: media de absolvire, la licenţă etc. O altă categorie de posturi scoasă la concurs a fost cea pentru mediul urban. Potrivit prevederilor Sfântului Sinod, acestea se adresează în special preoţilor cu minimum cinci ani vechime. Concursul este format din trei probe: o probă practică în care se evaluează cunoştinţele liturgice şi în cadrul căreia se săvârşeşte Sfânta Liturghie, o probă orală cu subiecte dintr-o programă complexă, pe baza unei bibliografii, şi o probă cu subiecte de omiletică şi catehetică, cum au susţinut şi candidaţii pentru posturile prin numire. La concursul pentru cele două posturi din mediul urban s-au înscris şase preoţi. Unul dintre posturi este de paroh la nou-înfiinţata Parohie "Sfântul Lazăr" din Cluj-Napoca, unde este necesară ridicarea unei biserici, iar al doilea post este de preot slujitor la Parohia "Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei" din cartierul Mănăştur, unde preot paroh este Marian Andreica, după cum a mai precizat pr. Bogdan Ivanov. (Pr. Florin C. Ghiţ)