În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Concurs solistic online de muzică psaltică organizat de IBMF
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) organizează, în perioada 22 februarie - 22 iunie 2021, concursul solistic online de muzică psaltică, adresat psalților (cântăreți) din țară și nu numai, elevi, studenți și absolvenți talentați. Competiția are scopul de a impulsiona învățarea și ascultarea cântărilor psaltice românești spre întărirea în credință și lucrarea faptelor bune, mântuitoare atât a interpreților, cât și a auditorilor.
Potrivit site-ului www.ibmf.ro , obiectivul special al acestei competiții muzicale îl reprezintă desemnarea celor doi mari câștigători care vor cânta în concertele live din ediția a patra a IBMF, 30 septembrie - 3 octombrie 2021. La alegerea acestora va contribui substanțial, alături de juriu, și publicul din mediul online, care, după ce va asculta videoclipurile postate gradual pe pagina de Facebook a festivalului (https://www.facebook.com/IasiByzantine), va putea vota pentru psaltul preferat.
Detalii despre cum se va desfășura Concursul solistic online de muzică psaltică, despre condițiile de participare și despre criteriile de evaluare ne-a oferit părintele lect. univ. dr. Ionuț-Gabriel Nastasă, directorul artistic al festivalului: „Începând cu data de 22 februarie, fiecare candidat din cele două categorii - categoria A, respectiv categoria B - se poate înscrie online pentru concurs. Candidații vor trimite la adresa de e-mail iasibizantin@gmail.com formularul de înscriere completat online și care se găsește pe site-ul ibmf.ro și, bineînțeles, clipul audio-video pentru concurs, cu partitura corespunzătoare în format pdf. Proba de concurs constă în înregistrarea concomitentă audio-video, în maxim 5 minute, a unei cântări sau a unei părți de cântări psaltice, cu sau fără ison. Partitura va fi din repertoriul psaltic românesc și va fi în legătură cu tematica ediției a IV-a, anume «Monahismul ortodox». Participanții pot să aleagă din repertoriul psaltic anumite cântări compuse de monahi români sau cântări compuse de autori români din slujba unor sfinți monahi din calendarul ortodox. Dacă ar fi să dau câteva exemple de monahi protopsalți care au scris cântări psaltice i-aș aminti pe Macarie Ieromonahul, Ghelasie Arhimandritul, Amfilohie Iordănescu, Mitropolitul Veniamin Costachi, Iosif Monahul și Visarion Protopsaltul de la Mănăstirea Neamț, Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Nectarie Protopsaltul, Arhimandritul Victor Ojog și alții. Acest lucru este important de subliniat: toți cei care doresc să participe la concurs sunt rugați să înregistreze o astfel de cântare, având o atenție sporită asupra modului în care înregistrează. Ne dorim - și aceste lucruri sunt specificate și în regulament - ca înregistrarea să fie realizată concomitent audio-video și fără nici un fel de intervenții, fără suprapuneri, tăieri, modificarea intonației, ison adăugat etc. Dorim interpretări realizate cât mai firesc, care să ne dea impresia că interpretul este la rugăciune, este chiar la o slujbă”.
Câștigătorii vor fi premiați astfel: Premiul I - difuzare în mediul online IBMF, diplomă și 300 de lei; Premiul II - difuzare în mediul online IBMF, diplomă și 200 de lei; Premiul III - difuzare în mediul online IBMF, diplomă și 100 de lei și Marele Premiu - interpretare live în concertele IBMF, ediția a IV-a, 30 septembrie - 3 octombrie 2021.
Anunțul oficial despre competiția muzicală, cu regulamentul aferent, sesiuni, premii și modalitatea de jurizare poate fi accesat la următoarea adresă: http://www.ibmf.ro/ro/festivalul-de-muzica-bizantina-de-la-iasi-editia-iii/concursul-solistic-online-de-muzica-psaltica.