De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Concursul „Sfinţi români şi sfinţi cu moaşte la noi în ţară“ şi-a desemnat câştigătorii
Vineri, 27 februarie 2009, cu binecuvântarea Preasfinţitului Gherasim, Episcopul Râmnicului, s-a desfăşurat a treia ediţie a concursului şcolar judeţean de religie „Sfinţi români şi sfinţi cu moaşte la noi în ţară“. Concursul de tip interactiv, adresat elevilor de gimnaziu, ce a avut loc la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 10 din Râmnicu Vâlcea, a fost organizat de profesoarele de Religie Maria-Ionica Dicui şi Maria Nastoiu, sub directa îndrumare a pr. Petre Mateiescu, inspector de Religie în cadrul Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, informează episcopia-râmnicului.ro. La concurs au participat 10 echipe de la şcoli din mediul rural şi urban, fiecare echipă fiind alcătuită din 3 elevi, care au dat răspunsuri la 10 întrebări selectate dintr-o bibliografie prezentată profesorilor de Religie la consfătuirile de la începutul anului şcolar 2008-2009. Tematica concursului a vizat aspecte din viaţa, opera şi activitatea religios-morală a unor sfinţi români sau sfinţi cu moaşte la noi în ţară.
În bibliografie au fost cuprinşi sfinţii: Iosif cel Nou de la Partoş, Nicodim cel Sfânt de la Tismana, Ioan cel Nou de la Suceava, Grigorie Decapolitul, Dimitrie cel Nou, Antonie de la Iezer, Antim Ivireanul, Andrei - Apostolul Românilor, Calinic de la Cernica, Parascheva de la Iaşi, Filofteia de la Argeş, Sfinţii Martiri Brâncoveni. Concursul a avut ca obiective: conştientizarea apartenenţei la Biserica Ortodoxă Română şi la spaţiul cultural românesc, conştientizarea faptului că sfinţii reprezintă modele de comportament moral-religios demn de urmat şi că mănăstirile sunt adevărate vetre de cultură şi spiritualitate ortodoxă. Toţi participanţii la concurs au primit premii, constând în cărţi religioase, rechizite şi dulciuri, iar câştigătorilor li s-au acordat premii materiale, diplome şi un pelerinaj la una din Mănăstirile Polovragi, Tismana, Lainici şi Prislop, ce va fi organizat de Episcopia Râmnicului. Locul I a fost ocupat de Şcoala cu clasele I-VIII din satul Predeşti, comuna Nicolae Bălcescu, locul al II-lea - de Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 şi locul al III-lea - de Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab“, ambele din Râmnicu Vâlcea. În finalul manifestării, după acordarea premiilor, un grup de elevi ai şcolii organizatoare a susţinut o scenetă intitulată „Pilda celor 10 fecioare“.