Cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii“ şi TVR Craiova au organizat la finele săptămânii trecute, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, dezbaterea cu tema „Conexiuni şi similitudini ale diferitelor religii“. Evenimentul, organizat în premieră la Craiova, a adunat la masa discuţiilor personalităţi cu notorietate în dialogul interreligios pe plan local şi naţional. Arhiepiscopia Craiovei a fost reprezentată de pr. lect. univ. dr. Răzvan Stan, prodecanul Facultăţii de Teologie din Craiova.
Între invitaţi s-au numărat: prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii Evreilor din Craiova, pr. Marcel Răduţ Selişte, reprezentanţi ai Ligii Islamice şi Culturale din România, ai Centrului Islamic Bucureşti, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericii Baptiste „Jertfa“ din Craiova etc. Evenimentul este rezultatul strânsei colaborări a mai multe instituţii: Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii“, TVR Craiova, Universitatea din Craiova şi Facultatea de Teologie din Craiova. La evenimentul moderat de Marga Bulugean, redactor-şef adjunct al cotidianului regional „Cuvântul Libertăţii“, şi de Tiberiu Muşuroi, realizator şi moderator de emisiuni în cadrul TVR Craiova, au participat de asemenea reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, parlamentari, europarlamentari, profesori, jurnalişti şi studenţi.
„Toate religiile ne învaţă să fim oameni buni“
Participanţii la dezbatere au vorbit despre punctele comune şi cele care apropie marile religii, subliniind că, dincolo de diferenţele dogmatice care există între acestea, rolul lor comun, esenţial, este implicarea în viaţa comunităţii şi dezvoltarea calităţilor sufleteşti ale oamenilor. „Este o surpriză pentru mine, personal, să fiu invitat la această întâlnire. Tema este foarte interesantă, deoarece consider că trebuie să pornim de la ceea ce ne adună. Tot timpul să încercăm să găsim acele puncte de contact pentru care toţi trebuie să luptăm împreună, pentru mai binele nostru, al tuturor. Spre deosebire de alte ţări din Uniunea Europeană, cred că România este unicat în acest context religios pentru că noi, ca ţară majoritar ortodoxă, suntem singura care avem o limbă latină. Trebuie să menţinem punctele comune: problemele de umanitate, de drepturile omului, de demnitate umană, de respect, chiar şi cele de violenţă pe care să le tratăm din perspectiva noastră, pentru că teologia ortodoxă consideră că violenţa în numele unei religii este o violenţă chiar împotriva aceleiaşi religii“, a precizat pr. Răzvan Stan, delegatul Arhiepiscopiei Craiovei la activitate. Tiberiu Muşuroi, moderator în cadrul acestei dezbateri, a amintit şi despre relaţia constructivă dintre Biserică şi stat, care să vină în folosul credincioşilor. „Mi-aş dori să ne raportăm cu toţii la ceea ce înseamnă omul modern, să vedem cum se raportează religia la necesităţile omului modern. Este evident că parteneriatul stat - Biserică a existat şi trebuie să existe, indiferent de poziţiile mai mult sau mai puţin tolerante faţă de Biserică“, a subliniat Tiberiu Muşuroi, realizator de emisiuni la TVR Craiova.
„Am încercat, prin această dezbatere, să punem în vedere faptul că toate religiile ne învaţă să fim oameni buni, să avem motivaţii bune şi un caracter la fel de bun. Din acest punct de vedere, toate religiile au fost de acord, cu toate că abordările, cum este şi firesc, au fost diferite. Religiile propovăduiesc existenţa lui Dumnezeu, Dumnezeu - Creatorul, noi - cei creaţi. Dacă acţionăm conform voii Lui, vom obţine fericirea şi cea de pe pământ, şi cea veşnică“, a precizat Marga Bulugean, organizator al evenimentului.
„Lege, iubire şi acţiune“
Preotul Marcel Răduţ Selişte a vorbit despre folosul unei asemenea dezbateri şi a amintit alte asemănări între religii, cu referire la cele monoteiste: iudaismul, creştinismul şi islamul. „Suntem martori şi parte activă a unei dezbateri destul de rare în România. Cred că avem suficiente rădăcini comune pentru a ne raporta la contextul vieţii noastre, cea de criză morală generată de oameni care şi-au pierdut ghidul spiritual. Religiile monoteiste principale în Uniunea Europeană, iudaismul, creştinismul şi islamul, au un mare cuvând de rostit. Dacă ar fi să facem o încercare de definire sintetică, am putea spune că iudaismul este o religie a legii, a aşezării în rânduială a fiinţei umane, creştinismul, o religie a iubirii, a aşezării omului în iubire, islamul, o religie a acţiunii, a propovăduirii permanente. Aceste trei noţiuni, lege, iubire şi acţiune, luate separat, nu pot da suficiente roade. Aşezate în împreună-lucrare, vor da roade. Ce iubire mai bună decât aceea aşezată în rânduială, adică în lege, şi în acţiune, adică în mişcare, în fapte?“, a conchis pr. Răduţ Selişte.