În următoarea zi după praznicul Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la
Conferinţă a preoţilor din cimitirele de stat
La mănăstirea ilfoveană Cernica, în cadrul Centrului social-cultural „Sfântul Calinic de la Cernica”, s-a desfăşurat ieri, 6 iulie 2017, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, conferinţa lunară a preoţilor din cimitirele de stat din Bucureşti. Programul conferinţei a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica din incinta cimitirului aşezământului monahal.
În sala de conferinţe a Centrului social-cultural „Sfântul Calinic de la Cernica”, părintele Matei Dănel, de la cimitirul Ghencea, a susţinut un referat legat de anul 2017, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. „Tema principală a referatului susţinut în cadrul întrunirii a fost «Preoţi mărturisitori în închisorile comuniste şi în perioada regimului totalitar». În continuare, au fost dezbătute probleme de ordin administrativ”, a precizat pr. Costinel Ailioaei, consilier eparhial în cadrul Sectorului cimitire, monumente şi servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Părintele Matei Dănel, de la cimitirul Ghencea, a subliniat în referatul său că preoţii care au suferit în timpul comunismului au pătimit de cele mai multe ori împreună cu enoriaşii lor. „Pentru faptul că i-au învăţat pe oameni adevărurile de credinţă ortodoxă, pentru că i-au apărat, i-au spovedit şi i-au împărtăşit, preoţii au fost socotiţi «bandiţi» ai poporului. Modul acela de a conduce ţara în perioada comunistă, prin promovarea ateismului, a făcut ca preoţii să sufere împreună cu tot poporul nostru. Numărul preoţilor şi al creştinilor ortodocşi care au suferit a fost foarte mare. În vremea aceea, ei au fost ridicaţi, bisericile au fost transformate în hambare, iar ei, sărmanii, au ajuns după gratii ca «bandiţi» ai poporului. Din fericire, în 1964, când la nivel internaţional s-a vorbit despre eliberarea tuturor deţinuţilor politici din închisori, în estul Europei în special, atunci o parte dintre ei au fost lăsaţi acasă. Conducerea Bisericii Ortodoxe Române a avut grijă prin ierarhii ei să îi ocrotească pe aceşti preoţi ca ei să revină la statura lor de învăţători ai credinţei creştine ortodoxe şi să săvârşească Sfintele Taine în biserici”, a evidenţiat pr. Matei Dănel.
În cadrul conferinţei au fost dezbătute şi unele probleme de ordin administrativ. „Am discutat despre importanţa slujirii preoţeşti în cimitire, locul în care oamenii îi însoţesc cu durere în suflet pe cei dragi ai lor care s-au mutat la cele veşnice. Preotul este acela care are datoria morală să-i ajute pe oameni să treacă peste greutăţile vieţii. Toţi cei care vin aici au câte ceva de întrebat: în legătură cu slujbele care trebuie făcute pentru cei decedaţi, în legătură cu unele obiceiuri, iar preotul devine astfel sfătuitorul lor”, a declarat pr. Gheorghe Dilirici, coordonator al preoţilor de cimitire.