Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, duminică, 30 martie 2025, a avut loc în Episcopia Hușilor a 15-a ediție a „Marșului pentru viață”, punctul culminant al „Lunii pentru viață”.
Conferinţa „Călătorie cu Hristos prin Postul Mare” la Braşov
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a susținut duminică, 9 martie, conferința „Călătorie cu Hristos prin Postul Mare”, eveniment desfăşurat în Aula Universității Transilvania din Braşov.
Conferința a fost organizată de Arhiepiscopia Sibiului, Protopopiatul Brașov şi Asociația social-culturală „Suflet transilvan”. La eveniment au participat protoierei și preoți din protopopiatele Brașov, Bran Zărnești și Prejmer Săcele, cadre universitare, credincioşi şi tineri din Braşov şi din alte comunităţi.
În prelegerea sa, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre înţelesul postului şi rolul său în viaţa duhovnicească, alături de rugăciune, smerenie şi fapte bune. Mai apoi, ierarhul a evidenţiat învăţăturile transmise de Evangheliile din duminicile pregătitoare pentru Postul Mare, precum şi popasurile duhovniceşti pe care le facem în duminicile din post, în călătoria spirituală spre Pătimirile şi Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
„Am intrat în această perioadă de post, în care am redus hrana, dar trebuie să punem ceva în loc. Postul este ajutat de rugăciune, adică de legătura noastră cu Dumnezeu. (...) Postul de bucate trebuie însoţit de postul de păcate, încercând în această perioadă să reducem din toate plăcerile, din toate bucuriile trecătoare, din tot ceea ce ne face să ne îndepărtăm de sensul adevărat al vieţii, iar fapta cea bună este cea care le împlineşte pe toate. (...) Foamea şi setea după Dumnezeu sunt începutul călătoriei noastre cu Mântuitorul Iisus Hristos. (...) Credinţa este asumarea existenţei lui Dumnezeu în viaţa ta. Când îţi asumi aceasta, te recunoşti pe tine ca fiu al lui Dumnezeu după har. (...) Legătura continuă cu Dumnezeu o facem prin rugăciune, dar nu prin orice fel de rugăciune, oricât de virtuoşi am fi noi. Smerenia nu este o degradare a persoanei, pentru că noi avem impresia că un om smerit nu este bun de nimic, ci din contră, cel smerit ne depăşeşte totdeauna. (...) În Duminica Ortodoxiei trebuie să fim bucuroşi că facem parte dintr-o Biserică atât de bogată din punctul de vedere al tezaurului liturgic, al tezaurului dogmatic, valorile acestea nepieritoare. Totul este armonios, avem Sfânta Liturghie şi slujbele noastre atât de bogate, avem rânduieli pentru fiecare neputinţă, pentru fiecare nevoie, avem şapte Sfinte Taine, multe ierurgii, lucrări sfinţitoare care completează Sfintele Taine. Toate acestea sunt prilej de bucurie pentru noi. (...) Fiecare din duminicile Postului Mare ne învaţă în prima parte ceva despre ortodoxia credinţei noastre, iar în partea a doua avem îndrumări catehetice, practice, din Evangheliile acestor duminici”, a subliniat ierarhul.
La finalul întâlnirii, cei prezenți au avut posibilitatea să adreseze întrebări legate de tema conferinței și să cumpere cele două volume semnate de ierarh cu titlul „Din exilul păcatului la Masa Împărăției”, primind autografe de la autor.