În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Conferința‑concert „Barocul s‑a născut în Bizanț” la Parohia Brâncuși din București
La Parohia Brâncuși din București s‑a desfășurat joi, 23 noiembrie, conferința‑concert „Barocul s‑a născut în Bizanț”, eveniment cultural care a cuprins argumente inclusiv muzicale despre stilul artistic bizantin care a inspirat Barocul, așa cum îl cunoaștem în prezent. Prelegerea a fost susținută de monahul Filotheu Bălan, de la mănăstirea nemțeană Petru Vodă, iar concertul de Corul „Melos paisian” din Iași, informează Basilica.ro.
Cuvântul introductiv al conferinței a fost rostit de pr. Ștefan Zară, consilier eparhial la Sectorul cultural și comunicații media, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. „Acest festival este de o încărcătură spirituală deosebită, căci este singurul festival de acest fel din țara noastră și chiar din Europa de Est. Mai mult decât atât, nu promovează doar muzica cultă, ci și muzica bisericească, ea însăși fiind o muzică cultă, pe care nu o putem pune pe un palier mai prejos decât ceea ce îndeobște se numește muzica cultă. În primul rând, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, țin să îl felicit pe părintele Costel Burlacu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pentru toată activitatea desfășurată în această parohie tânără, care crește pe zi ce trece. Evenimentul din seara aceasta se înscrie cu deplină acuratețe în Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. Melodia, compoziția este un alt tip de suport pentru rugăciune. Toată imnografia Bisericii noastre nu face altceva decât să continue și să aprofundeze cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură. În seara aceasta ne vom împărtăși și de cuvânt, și de muzică”, a precizat părintele Ștefan Zară, consilier eparhial.
Seara culturală a fost organizată în contextul celei de‑a doua ediții a Festivalului de Muzică Veche de la București.