De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferința de toamnă în Protopopiatul Beiuș
Preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate din Protopopiatul Beiuş s-au reunit marţi, 20 septembrie, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în cadrul conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de toamnă, care a avut în centru tema: „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, de către un sobor de preoţi, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, Paraclis episcopal, din municipiul Beiuş. Lucrările conferinţei s-au desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Beiuş, unde pr. protopop Marian-Vasile Popa a rostit un cuvânt în deschiderea manifestării, în calitate de gazdă. Apoi, pr. Filaret-Petru Fiț, consilier economic și financiar la Centrul eparhial, a prezentat referatul cu titlul „Sfinții isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț - modele de viețuire pentru monahul și creștinul contemporan”, întocmit de către ieromonahul Silvestru Vid, viețuitor la Mănăstirea Izbuc.
În încheierea conferinței, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare și povățuire adresat preoţilor prezenţi, evidenţiind subtilitatea războiului nevăzut pe care omul și mai ales sacerdoțiul îl au de purtat împotriva propriilor gânduri și, în chip special, împotriva torentului de stimuli și curse izvorât din invidia diavolului, leul netrupesc care răcnește și caută necontenit pe cine să „înghită”.
Pentru preot, rugăciunea este și armă, și scut, a subliniat ierarhul. „Lucrarea harului lui Dumnezeu este adesea adumbrită din cauza păcatelor noastre, a neputințelor și neglijențelor noastre. Din cauza neglijenței și a grijilor ajungem de multe ori să nu ne mai rugăm, ceea ce este o pagubă consistentă pentru suflet. Cu atât mai mult, noi, ca păstori și slujitori ai poporului lui Dumnezeu, care avem marea responsabilitate de a călăuzi sufletele spre limanul mântuirii, nu putem veni în fața oamenilor și să le vorbim despre rugăciune, iar noi nu ne rugăm sau nu o facem suficient”, a spus PS Episcop Sofronie. Ierarhul i-a mai îndemnat pe preoți să nu omită caracterul misionar excepțional pe care îl comportă Taina Sfintei Spovedanii în iconomia unei pastorații depline.
Conferinţele preoţeşti semestriale de toamnă continuă în protopopiatele Marghita și Tinca din Eparhia Oradiei.