În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Conferința dedicată artei bisericești, la final
Ziua de 13 noiembrie a marcat încheierea celei de a 10-a ediții a Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, găzduită la Palatul Patriarhiei din București. Miercuri s-au desfășurat ultimele două sesiuni de comunicări științifice ale evenimentului ce a avut ca tematică „Programele iconografice, spațiul liturgic și metodele de restaurare: abordări actuale”.
După sesiunea inaugurală a conferinței naționale desfășurate în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, marți a avut loc prima sesiune de comunicări, dedicată picturii bisericești și intitulată „Programe iconografice: perspective istorice și valorificări contemporane”. Moderată de lect. dr. Ștefan Ionescu-Berechet, secțiunea întâi a avut ca vorbitori pictori bisericești, restauratori, istorici de artă și cadre didactice, printre care s-au numărat Luigi Bambulea, Dumitrița Daniela Filip, Andrei Mușat, protos. Antipa Burghelea, protos. Siluan Timbuș, Ioan Popa și Răzvan Bădescu.
În dimineața zilei de miercuri, 13 noiembrie, a debutat secțiunea a doua a evenimentului, intitulată Restaurare, arhitectură și obiect liturgic, având ca temă „Restaurarea și valorizarea tradiției Bisericii”. Secțiunea a fost moderată de Daniel Codrescu, pictor bisericesc și membru al Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române. Sesiunea a fost deschisă de prelegerea „Consolidare, conservare-restaurare și punere în valoare a Bisericii «Adormirea Maicii Domnului»-Strâmbeanu din satul Pitaru, comuna Potlogi, județul Dâmbovița”, susținută de lect. dr. Irina Sava, restaurator de pictură murală și pictor bisericesc, și de Nicolae Catrina, restaurator de pictură pe lemn și lemn policrom. În continuare, lect. dr. Dana Postolache, Ioana Coman și lect. dr. Ioan Darida, restauratori de pictură murală, pictură pe lemn și lemn policrom, au vorbit pe tema „Conservare-restaurare și muzeificarea componentelor artistice la bisericile de lemn. Studiu de caz: Biserica «Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul»-Românești, județul Timiș”. Cătălin Palamariu, restaurator de pictură murală și pictor bisericesc, a susținut prelegerea „Metodologiile de restaurare și de integrare adaptate la nivelul monumentelor istorice. Studiu de caz: Biserica «Sfântul Ioan Evanghelistul» a Mănăstirii Căldărușani”. Rămânând în același areal geografic, despre „Modalitățile de prezentare estetică a iconostaselor de la Mănăstirea Căldărușani” au vorbit lect. dr. Elena-Teodora Necula, restaurator de pictură murală și pictură pe lemn și lemn policrom, și Elena Ciocoiu, restaurator de pictură pe lemn și lemn policrom. În a doua parte a acestei secțiuni, Dan Iliescu, restaurator de metale, a susținut prelegerea „Patrimoniul vechi bisericesc - mărturie a dăinuirii credinței ortodoxe române”, iar arhitectul dr. Nicolae Călin Chifăr, pe cea intitulată „Percepția spațiului interior bizantin post-iconoclast. Iconicul în arhitectură”.
Cea de a treia secțiune a conferinței, Normativ și îndrumător iconografic, având tema „Liturghie, iconografie, canon. Prezentări și dialog cu membrii Comisiei de pictură bisericească”, a fost moderată de monahia dr. Atanasia Văetiși, istoric de artă. În cadrul ei au luat cuvântul lect. dr. Mihail Qaramah, care a vorbit despre „Taxisul iconografic euharistic: rit și contemplație”, părintele dr. Gabriel Ciofu, care a avut ca temă „Reprezentarea Sfintei Treimi. Istorie și actualitate”, precum și lect. dr. Ștefan Ionescu-Berechet, istoric de artă, care a oferit „Un scurt istoric al Comisiei de pictură bisericească”. Sesiunea s-a încheiat cu un dialog deschis între cei prezenți la conferință și membrii Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române.
Părintele lect. dr. Silviu Tudose, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, ne-a vorbit despre necesitatea organizării acestei conferințe naționale și a altor evenimente similare: „Pentru specialiștii în domeniul picturii bisericești, al restaurării și al arhitecturii bisericești, aceste întâlniri sunt deosebit de importante în primul rând fiindcă ele sunt un mijloc de a-i ajuta pe participanți să se cunoască reciproc, nu doar în mod indirect, prin intermediul unor nume care apar în anumite comunicări, proiecte sau în media. În același timp, comunicările științifice prezentate la aceste conferințe îi ajută pe participanți să își îmbogățească cunoștințele din domeniu și, mai ales, îi provoacă să se specializeze în continuare în domeniul în care activează”.
Despre amploarea eforturilor de restaurare a picturii bisericești ne-a vorbit lect. dr. Irina Sava, care a susținut prima prezentare a zilei: „Ziua de astăzi a fost dedicată prelegerilor despre restaurare, care este cu adevărat o meserie nobilă. Noi suntem medicii zidurilor și lemnului și avem nu doar posibilitatea să salvăm și să însănătoșim, ci și să trimitem către cei din viitor trecutul. Este un lucru extraordinar că atingem cu mâinile noastre ziduri care au fost construite, de exemplu, la 1720, cum este cazul Bisericii «Adormirea Maicii Domnului» din Strâmbeanu, despre care am vorbit în prelegerea mea. Onoarea noastră se reflectă în toate sacrificiile pe care le facem împreună cu echipele noastre. Echipa unui restaurator este foarte mare și conține fizicieni, chimiști, arhitecți, biologi, ingineri, structuriști și arheologi. Sunt implicați și preoții și ierarhii locului. Nu putem decât împreună să ajungem la o finalitate frumoasă. Este important să fim pe aceeași lungime de undă și să avem aceleași așteptări la prezentarea finală estetică a unui monument”.