De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferință dedicată luptei împotriva cancerului organizată în Capitală
Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” al Fundației „Bucuria ajutorului” din Arhiepiscopia Bucureștilor a găzduit sâmbătă, 4 februarie, o sesiune științifică în cadrul proiectului „Academia de îngrijiri paliative” organizată cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului. În cadrul evenimentului au fost susținute o serie de comunicări științifice în care au fost evidențiate aspecte privind patologia, prevenția și tratamentul afecțiunilor oncologice.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului (World Cancer Day) este o zi dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la cancer, precum și încurajării prevenției, diagnosticării și tratării acestei maladii. Stabilită în anul 2000 pentru data de 4 februarie, în cadrul Summit-ului internațional de luptă împotriva cancerului pentru noul mileniu desfășurat la Paris, această zi este marcată anual prin manifestări științifice și culturale care atrag atenția asupra importanței prevenției, dar și a reducerii stigmatizării persoanelor suferinde de această boală.
În Capitală, această zi a fost marcată printr-o sesiune științifică specială, organizată de Fundația „Bucuria ajutorului”, în cadrul proiectului „Academia de îngrijiri paliative”, care a reunit în format hibrid, fizic și online, doctori, profesori, asistenți sociali, personal medical, precum și alte persoane interesate de domeniul îngrijirilor paliative. Sesiunea de comunicări științifice a fost găzduită de Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București și a fost moderată de prof. Adriana Căruntu, inspector eparhial și director al centrului, respectiv de conf. univ. dr. Manole Cojocaru, coordonatorul proiectului „Academia de îngrijiri paliative”. În cadrul comunicărilor susținute pe parcursul celor două secțiuni ale sesiunii științifice au fost prezentate problematici privind tipurile de cancer și metodele specifice de tratament, modalități de prevenție și depistare a bolii, aspecte privind istoria acestei boli și modul cum ea a fost percepută de-a lungul timpului, precum și considerații privind modul de abordare a pacienților diagnosticați cu această maladie.
„Evenimentul de astăzi este dedicat Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului. În cadrul acestuia s-au reunit 20 de lectori cu lucrări care ne fac să reflectăm asupra importanței stilului de viață și a faptului că, dacă reușim să facem schimbări importante în stilul de viață, reușim să reducem șansele de apariție a cancerului. Este un eveniment pe care noi am dorit să îl celebrăm în primul rând pentru bolnavii care suferă de cancer și care au nevoie de îngrijiri paliative și, apoi, ne dorim să transmitem un mesaj important către comunitate asupra stării de sănătate. Să avem mai multă grijă de sănătatea noastră, de alimentație, de partea de sport și de prevenție, care sunt lucruri de bază cu care ar trebui să creștem”, a declarat prof. Adriana Căruntu.
Conform unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică, în prezent cancerul este a doua cauză de mortalitate la nivel global, iar povara acestei boli este în creștere. În anul 2021, 20 de milioane de cetățeni ai lumii au fost diagnosticați cu cancer și 10 milioane au murit, dintre aceștia, 2,7 milioane de persoane diagnosticate și 1,3 milioane de persoane decedate fiind cetățeni europeni. Se estimează că până în anul 2035, numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces.