La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Conferinţă dedicată Sfinţilor Martiri Brâncoveni la Varese, Italia
Cu prilejul hramului Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Muceniţă Iustina fecioara“, Protopopiatul Lombardia II din Italia a susţinut joi, 2 octombrie, la Varese, Italia cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, o conferinţă dedicată Martirajului Sfinţilor Martiri Brâncoveni de la 15 august 1714. „Într-o frumoasă atmosferă duhovnicească de smerită rugăciune şi iubire de Hristos, în duhul împărtăşit de Sfinţii Ciprian şi Iustina comunităţii ro-mâneşti varesiene, s-a săvârşit slujba Sfântului Maslu de soborul protoieriei: pr. Pompiliu Nacu de la Parohia Monza - Milano Nord, pr. Anatolie Cazacu de la Parohia RHO - Milano Vest, pr. Cristian Prelipceanu de la Parohia Como, pr. Nicu Cartoafă de la Parohia Lecco, pr. Constantin Ciobanu de la Parohia Limbiate, pr. Laurenţiu Nacu de la Parohia Pioltelo şi gazda evenimentului, pr. Silviu State de la Parohia Varese. În continuarea slujbei, pr. Pompiliu Nacu, în cadrul cuvântării, a subliniat necesitatea păstrării identităţii de credinţă şi de membri ai Bisericii Ortodoxe Române de care aparţinem prin Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, iar pr. Silviu State a împărtăşit mesajul jertfei de credinţă şi demnitate al Sfinţilor Brâncoveni, susţinând confe-rinţa tematică «Mărturiile Martirajului Sfinţilor Brâncoveni la Constantinopol», însoţită de proiecţia despre locurile din Istanbul, care păstrează memoria vie a vrednicului domnitor român“ a spus pr. Silviu State, de la Parohia Varese, Italia.
Această parohie îşi desfăşoară activitatea la Biserica „Immacolata“ din Varese, într-o sală pe care evlavioşii creştini români împreună cu păstorul lor, pr. Silviu State, au înzestrat-o cu icoane, obiecte bisericeşti şi o frumoasă catapeteasmă din lemn de stejar, iar după terminarea lucrărilor, locaşul va fi sfinţit. (Diac. Şt. Sfarghie)