În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Conferinţă despre cunoaşterea prin jertfă, la Sibiu
Asociaţia "Pro-Vita", filiala Sibiu, împreună cu Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR), filiala Sibiu, şi Fundaţia "Părintele Arsenie Boca" din Bucureşti au organizat marţi, 24 mai, la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu, conferinţa "Cunoaşterea prin jertfă. Mărturia unei vieţi", susţinută de fostul deţinut politic Dan Lucinescu.
Aula "Mitropolit Ioan Meţianu" a instituţiei de învăţământ amintite a fost plină de studenţi, tineri şi credincioşi din oraş şi chiar de mai departe, iar mare parte din cărţile lui Dan Lucinescu au fost puse spre vânzare celor interesaţi. Alături de Dan Lucinescu s-au aflat conf. dr. Sebastian Moldovan de la facultatea amintită şi Cristian Filip, preşedintele Fundaţiei "Arsenie Boca". După o introducere în tema conferinţei făcută de conf. dr. Sebastian Moldovan, Cristian Filip a prezentat pe scurt cum a luat naştere fundaţia din Bucureşti care poartă numele marelui duhovnic din Ardeal şi care promovează valorile româneşti şi renaşterea spirituală a poporului român. De asemenea, Cristian Filip a prezentat pe scurt viaţa şi activitatea literară şi de cercetare ale cadetului de aviaţie, inventatorului şi scriitorului Dan Lucinescu. Ajutorul divin Conferinţa a continuat cu mărturisirile făcute de Dan Lucinescu din timpul celor 16 ani de temniţă comunistă, perioadă în care numai intervenţia divină l-a ajutat să treacă peste mari obstacole, peste momentele în care viaţa i-a fost pusă în pericol şi să-şi ducă până la capăt detenţia fără nici cea mai mică urmă de concesie. "După cei mai bine de 15 ani de închisoare comunistă, nu mai eram acelaşi Dan Lucinescu. În momentul în care faci eforturi să ai legături cu Dumnezeu în permanenţă nu mai eşti acelaşi om. Am avut ajutorul divin încă de la arestarea mea, când am avut în faţa ochilor spectrul morţii. A intrat în puşcărie Dan Lucinescu şi a ieşit o cu totul altă persoană cu acelaşi nume. Atât de puternică a fost această legătură cu divinul, încât nimic nu mă afecta. Orice suferinţă pentru mine era un moment în care eram gata să trec dincolo şi eram nerăbdător să merg acolo, dar nu s-a întâmplat acest lucru şi clipele acestea se repetau. Când se trăgeau zăvoarele şi auzeam împuşcături aveam o stare de euforie şi-mi spuneam că acum voi pleca dincolo, dar aceasta nu s-a întâmplat, datorită ajutorului divin", a conchis Dan Lucinescu. Partea de final a conferinţei a fost marcată de relatările întâlnirilor dintre Dan Lucinescu şi părintele Arsenie Boca şi de răspunsurile la întrebările venite din sală. Dan Lucinescu, fost deţinut politic, este un cunoscut inventator român, fizician de renume, membru cercetător al Academiei Române, specialist în domeniul ultrasunetelor şi al fizicii nucleare şi a publicat 20 de cărţi, cele mai cunoscute fiind "Ştefan cel Mare şi Sfânt" , "Jertfa" şi "Lupta". (Ştefan Mărculeţ)