La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Conferinţă despre dialogul teologic creștin la Arad
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a găzduit miercuri, 3 mai, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, conferinţa intitulată „Hermeneutica dialogului ecumenic în Europa de astăzi”.
Evenimentul a debutat cu cuvântul de întâmpinare al părintelui prof. univ. dr. Cristinel Ioja, decanul facultăţii arădene, în care a adresat mulţumiri organizatorilor conferinţei, precum şi celor doi profesori de la Universitatea de Halle, Germania, care au susţinut lucrări în cadrul întrunirii, dr. Martin Illert și dr. Reinhard Thole, se arată pe arhiescopiaaradului.ro.
În continuare, prof. Reinhard Thole și-a prezentat disertația cu titlul „Despre hermeneutica dialogului teologic dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică din Germania”. De asemenea, prof. Martin Illert a susţinut referatul „Rezultate teologice ale dialogului dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică din Germania”.
După ambele prezentări au avut loc scurte sesiuni de întrebări şi răspunsuri, precum şi comentarii ale celor prezenţi.
Cu acest prilej, dr. Martin Illert a primit din partea rectorului Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, dr. Ramona Lile, diploma și placheta universității în semn de înaltă apreciere pentru buna conlucrare academică și teologică.
În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mulțumit oaspeților pentru prezența și contribuția lor academică, oferind și relatări din experiențele avute în anumite comisii de dialog ecumenic. Din acestea se degajă nevoia de ne păstra în continuitatea Tradiției Bisericii și de a fi cu deschidere spre dialog cu celelalte Biserici și confesiuni. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a felicitat personalul facultăţii pentru frumosul eveniment academic organizat, care aduce o bucurie și o creștere pentru studenții, masteranzii și doctoranzii ei.