În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Conferinţă despre Întruparea Domnului
Conferinţa cu tema "Dimensiunea soteriologică a Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos", susţinută de părintele profesor dr. Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie "Ilarion Felea" din Arad, s-a desfăşurat joi, 9 decembrie, la Biserica "Naşterea Maicii Domnului" din Parohia Timişoara - Iosefin.
Evenimentul a fost organizat la iniţiativa părintelui paroh Ionel Popescu şi a conducerii Fundaţiei "Preot Ioan Olariu" din Timişoara. Perioada aceasta a Postului Crăciunului este un prilej binecuvântat de a încerca să medităm împreună la semnificaţiile majore ale marelui praznic, de care ne apropiem cu multă bucurie şi nădejde creştinească. Pornind de la priceasna praznicului "Mântuire a trimis Domnul poporului său", părintele profesor dr. Ioan Tulcan a surprins opoziţia ce există între adevărata cinstire a praznicului Naşterii Domnului şi cinstirea exterioară ce poartă semnul unei societăţi secularizate, care se îndepărtează tot mai mult de valorile creştineşti autentice. "Am ales tema de faţă întrucât, în ultimii ani, această sărbătoare atât de luminoasă pentru creştini tinde să fie distorsionată sau răstălmăcită, devenind doar un prilej de manifestări exterioare, de bucurii facile şi mărunte, cu scopul de a umbri miezul de lumină şi foc al praznicului, care este lucrarea de mântuire a oamenilor realizată de Dumnezeu prin Fiul Său întrupat pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire", a spus părintele profesor Ioan Tulcan. Naşterea Domnului uneşte cerul cu pământul Părintele profesor a arătat că multe din imnele praznicului Naşterii Domnului vorbesc despre înnoirea, restaurarea şi desăvârşirea omului. Prin această Naştere se uneşte cerul cu pământul - cerul se coboară la om şi omul se înalţă la cer. "De marele praznic al Naşterii se întâmplă ceva deosebit deoarece sărbătorim, pe de o parte, ceea ce s-a întâmplat în urmă cu două milenii, dar şi actualizăm, facem prezent în viaţa noastră un real eveniment duhovnicesc. "Fecioara astăzi pe cel mai presus de fiinţă naşte şi pământul peştera celui neapropiat aduce" sau "Astăzi, Hristos se naşte în Betleem din Fecioară", unde acest "astăzi" arată taina prezentului prin care Iisus Hristos, cel născut o dată pentru totdeauna în Betleem, retrăieşte acum cu fiecare generaţie de credincioşi actele mântuitoare ale iconomiei Sale dumnezeieşti începând cu întruparea Sa, naşterea Sa", a mai spus părintele decan Ioan Tulcan. Părintele profesor a vorbit şi despre dimensiunea soteriologică a Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos, care se exprimă cel mai frumos prin unitatea pe care o aduce El celor care cred în dumnezeirea Sa. "A fost o seară de aleasă bucurie duhovnicească, dar şi o adevărată lecţie de spiritualitate creştină ţinută de părintele profesor Ioan Tulcan, de mare folos pentru credincioşii parohiei noastre şi pentru cei veniţi din alte parohii, care au avut astfel posibilitatea de a înţelege rostul, semnificaţia şi dimensiunea cu adevărat soteriologică a sărbătorii naşterii", ne-a declarat părintele Ionel Popescu, parohul Bisericii Timişoara - Iosefin. La sfârşitul întâlnirii, toţi credincioşii din biserică au cântat colindul "Trei păstori".