De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferință despre istorie, cultură și credință
Părintele consilier patriarhal Florin Șerbănescu, de la Sectorul cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române, a conferențiat ieri, 13 aprilie, elevilor de la Colegiul Național „Matei Basarab” din Capitală. Tema conferinței a fost „Valori românești de istorie, cultură și spiritualitate în context contemporan”.
Conferința părintelui Florin Șerbănescu se înscrie în cadrul mai larg al manifestărilor și evenimentelor realizate de Colegiul Național „Matei Basarab” și Parohia „Sfântul Stelian”-Lucaci din București. Părintele a conversat cu tinerii într-un stil colocvial despre importanța promovării valorilor tradiționale românești, care au un aspect estetic, dar și unul profund spiritual, acela de a fi hrană pentru suflet și minte. Părintele a mai spus că numai o minte cultivată poate recunoaște valoarea dintr-un obiect tradițional sau un monument vechi.
„În cadrul acestei întâlniri am abordat o serie de aspecte ale unei teme de deosebită generozitate și de mare importanță pentru poporul nostru, pentru conștiința noastră și dăinuirea noastră ca neam. Am prezentat tinerilor, care se află acum pe băncile școlii și care se pregătesc pentru a prelua ștafeta de la generațiile mai înaintate în vârstă, moștenirea de secole pe care poporul nostru a plămădit-o aici prin strădanii și jertfe în contextul unor frământări istorice deosebite, care au asigurat nu numai permanența și dăinuirea poporului român, dar și crearea în contextul general european al civilizației creștine a unor personalități și valori, monumente care pentru noi rămân ca repere. Ideea este de a nu pierde din vedere în contextul contemporan continuitatea valorilor tradiționale, care sunt asemenea unei funii împletite din trei părți, reprezentate de: limba și literatură română, religie și de istorie cu elemente de geografie”, ne-a spus părintele Florin Șerbănescu.
La eveniment au participat și cadre didactice de la colegiul bucureștean. „Alături de Parohia «Sfântul Stelian»-Lucaci am avut mai multe acțiuni foarte interesante în ceea ce privește promovarea valorilor tradiționale românești, discuții pe marginea unor subiecte de interculturalitate, și am decis să continuăm și astăzi cu o nouă dezbatere pentru elevii noștri”, ne-a spus Nicolae Diță, director adjunct la Colegiul Național „Matei Basarab”.