Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferință despre Sfântul Antonie cel Mare susținută de Mitropolitul Olteniei
La Centrul cultural „Constantin Brâncuși” din Craiova a avut loc joi, 30 martie, conferința Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, cu tema „Vita Antonii - magister discipulorum”. Evenimentul a fost organizat în cadrul atelierului de lectură Synaxis de Facultatea de Teologie Ortodoxă în colaborare cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.
Întâlnirea s-a bucurat de prezența studenților, a cadrelor didactice și a credincioșilor interesați de viața și lucrarea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, în contextul paternității și uceniciei spirituale.
În calitate de moderator al conferinței, pr. lect. dr. Lucian Bot a amintit de primele două întâlniri organizate în cadrul atelierului de lectură Synaxis. De asemenea, a rostit o scurtă prezentare a temelor și preocupărilor teologice ale Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, invitatul special al acestui moment cultural.
În cuvântul său, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre un proiect de suflet, anume acela de a prezenta experiențele mistice ale Părinților Orientali, dintre care nu putea lipsi Sfântul Antonie cel Mare: „Din perspectiva noastră, Sfântul Antonie cel Mare este un sfânt deosebit din toate punctele de vedere. În primul rând este părintele monahismului creștin. Valoarea sfântului se întinde pe orizontală și pe verticală. Pe orizontală înglobează pe toți Părinții care au urmat lui și pe verticală pentru că este mijlocitorul neîncetat la Dumnezeu pentru noi. Viața Sfântului Antonie are caracteristici normale. Din tinerețea sa este atras de învățătura Bisericii, de rugăciune, de contemplație, de liniște și de valoarea sublimă a sufletului uman. Înțelege ținta creării omului. Sfântul Antonie, fără să aibă cunoștințe filosofice sau să fie influențat de elenismul din timpul său, alege școala cosmică sau naturală a lui Dumnezeu și a interiorității”.
Finalul conferinței a fost dedicat unor întrebări din partea celor prezenți, la care Părintele Mitropolit a răspuns cu exemple din viața Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.