De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferinţă despre Sfântul Ioan Hrisostom la Constanţa
Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Dionisie cel Smerit” din Constanţa a organizat luni, 16 noiembrie 2015, o conferinţă dedicată personalităţii Sfântului Ioan Gură de Aur.
La conferinţa comemorativă de la Seminarul Teologic „Sfântul Dionisie cel Smerit” din Constanţa au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, elevi şi cadre didactice din mai multe licee din Constanţa, dar şi din alte localităţi, informează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Conferinţa a fost deschisă de IPS Părinte Teodosie, care a prezentat succint aspecte din lucrările Sfântului Ioan ca interpret al cărţilor sfinte. „Opera Sfântului Ioan Gură de Aur este foarte vastă şi densă. Dacă vi s-a vorbit până acum despre acesta ca învăţător de credinţă, iată, aş vrea să vă pun la suflet o dimensiune care-i aparţine prin excelenţă. Sfântul Ioan a fost cel mai mare interpret al Sfintei Scripturi“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie.
În cadrul conferinţei, părintele profesor Ionuţ Rusu, de la Seminarul Teologic Ortodox din Constanţa, a prezentat sintetic învăţătura de credinţă a sfântului ierarh, reflectată mai ales în omiliile sale. De asemenea, Anca Alexandru, profesor în cadrul Liceului „Mihail Kogălniceanu“, a completat portretul Sfântului Ioan Hrisostom cu amănunte referitoare la vocaţia sa oratorică, subliniind frumuseţea stilistică şi forţa persuasivă a cuvintelor sale. Şi elevii s-au pregătit pentru această sărbătoare a seminarului, cu poezii şi cântări în cinstea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. În cadrul conferinţei, tinerii au fost îndemnaţi să îşi asume învăţăturile Sfântului Ioan Gură de Aur, pentru a păstra o viaţă echilibrată şi religioasă. „Este important ca elevii să cunoască personalitatea sa, deoarece este cunoscut faptul că Sfântul nostru Părinte ne-a lăsat numeroase învăţături despre educaţia moral-creştină a copiilor. Seminariştii, mai ales, trebuie să-și însuşească aceste învăţături pentru a le pune în aplicare în activitatea lor de viitori slujitori ai Altarului“, a explicat Tania Butcaru, profesor în cadrul seminarului şi organizatorul evenimentului.