Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferinţă despre Sfinţii Martiri Brâncoveni, la Sibiu
În aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc duminică, 23 noiembrie, o conferinţă-spectacol cu tema „Sfinţii Martiri Brâncoveni. 1714-2014“. Participanţii au avut posibilitatea să afle detalii mai puţin cunoscute despre marele voievod şi să asculte cântece şi poezii special pregătite de tineri din Sibiu şi Braşov.
Evenimentul cultural şi duhovnicesc a fost organizat de Asociaţia Social-Culturală „Suflet Transilvan“, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Braşov şi Organizaţia Tinerilor din Sibiu (OTS), în parteneriat cu Arhiepiscopia Sibiului şi Facultatea de Teologie. Manifestarea a avut ca scop cinstirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi evidenţierea unor aspecte importante din viaţa familei Brâncoveanu, mai puţin cunoscute de către public. În aula facultăţii au venit preoţi, oameni de cultură, studenţi şi elevi din Sibiu şi împrejurimi pentru a participa la o seară de suflet organizată de tinerii din Sibiu şi Braşov, coordonaţi de preotul Costin Butnar.
Prima ediţiei a conferinţei a avut loc pe 24 iunie, la Braşov, pentru ca publicul din cetatea de sub Tâmpa să se bucure de acest eveniment deosebit. Iată că acum a venit rândul sibienilor să se bucure de o seară în care cultura şi spiritualitatea au adus bucurii şi sentimente alese în sufletele participanţilor. Ineditul acestei conferinţe a fost modalitatea de transmitere a informaţiei şi cadrul acesteia, realizat de tinerii din Sibiu şi Braşov, care au cântat numeroase piese patriotice şi duhovniceşti, au recitat poezii şi au citit documente despre viaţa şi martiriul Sfinţilor Brâncoveni.
„Ne-am dorit ca această conferinţă să nu fie una statică, plictisitoare. Am dorit să-i punem pe Sfinţii Brâncoveni într-o lumină mai caldă. Din acest motiv am pregătit de-a lungul conferinţei mai multe cântece, momente de poezie, iar invitaţii ne-au vorbit mai mult despre cum era Sfântul Constantin Brâncoveanu în timpul vieţii sale“, ne-a spus pr. Costin Butnar.
Evoluţie pe plan spiritual şi cultural
Primul invitat al serii a fost pr. prof. univ. dr. Ovidiu Moceanu de la Universitatea „Transilvania“ din Braşov. Părintele Moceanu a vorbit despre realizările în plan cultural din timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, despre Biblia de la 1688, un monument al limbii româneşti şi despre alte aspecte ale vieţii marelui voievod.
„Această iniţiativă de la 1688 marchează evoluţia spiritualităţii, culturii şi literaturii româneşti. Cercetarea textului Bibliei de la 1688 se face de câţiva ani de către o comisie de specialitate, prin care se scot în evidenţă bogăţiile strălucitoare ale limbii române din aceasta“, a spus pr. Ovidiu Moceanu.
Cel de-al doilea invitat al serii a fost scriitoarea Ileana Toma, autoarea cărţii „Ultimul Constantin - Romanul Brâncovenilor“, o lucrare ce prezintă viaţa voievodului sfânt într-un mod plăcut şi accesibil publicului. Ileana Toma a subliniat numeroase aspecte din timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, cum ar fi politica sa economică, Ţara Românească devenind în timpul său un adevărat grânar al Europei, greu încercată la acea vreme de foamete.