În seara Sfintei și Marii Joi, Biserica Ortodoxă a rânduit săvârșirea unei slujbe speciale, Denia celor 12 Evanghelii, care constituie Utrenia pentru Vinerea Mare. La Catedrala Patriarhală din București,
Conferință despre Simbolul niceo-constantinopolitan la Craiova
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a organizat, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” - Dolj, Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Editura Predania şi TVR Craiova, conferința „Simbolul niceo-constantinopolitan: credință, filosofie și adevăr”, susținută de pr. prof. univ. dr. Daniel Benga, cadru didactic la Institutul de Teologie Ortodoxă al Universității „Ludwig-Maximilian” din München, Germania. Evenimentul a avut loc în sala de festivități a Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, joi, 13 martie, și a fost inclus în seria Atelierelor de lectură SYNAXIS, ajunse la a treia ediție, având tema generală: „Ce este adevărul? Despre cunoaștere și discurs”, punând în lumină relația dintre credință, filosofie și adevăr.
Conferința a fost moderată de pr. lect. univ. dr. Lucian Bot, care a prezentat tema şi câteva date biografice despre părintele Daniel Benga, teolog și profesor român, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul Liturgicii, Patristicii și Istoriei Bisericii. În conferinţa susţinută, părintele profesor a expus istoricul Simbolului de credinţă niceo-constantinopolitan ca reper de credinţă şi de viaţă duhovnicească, prin prezentarea a şapte puncte, ca taine ale crezului, din punct de vedere istoric: 1. Ce este un crez sau un simbol de credinţă?; 2. Dubla istorie a crezului; 3. Raportul dintre Simbolul niceo-constantinopolitan şi Simbolul apostolic şi Simbolul atanasian; 4. Istoria de la Noul Testament până la Simbolul niceo-constantinopolitan; 5. Crezul de la Niceea în secolul al IV-lea; 6. Crezul niceo-constantinopolitan; 7. Arhitectura duhovnicească a Simbolului niceo- constantinopolitan. La finalul conferinţei, studenţii au adresat întrebări părintelui profesor Daniel Benga.
Atelierul de lectură Synaxis a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare. Aflat la a treia ediție, atelierul a păstrat, în esență, același format: fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. univ. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. univ. dr. Lucian Zenoviu Bot.