Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferință despre tineri și provocările contemporane
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a susținut marți, 17 mai, la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, conferința intitulată „Tinerii în fața provocărilor societății contemporane”. Evenimentul s-a desfășurat în Amfiteatrul „George Emil Palade” al liceului și a reunit elevi și profesori.
Pornind de la criza spirituală, morală şi economică a societății actuale, ierarhul le-a vorbit tinerilor despre importanța păstrării valorilor creştin-ortodoxe, pe care le învață în familie, în școală și în Biserică. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a atras atenția asupra faptului că tinerii de astăzi sunt tot mai dependenți de comunicarea virtuală, prin intermediul internetului.
„Este foarte important să cultivați comunicarea reală, personală, față către față, cu toți cei dragi, începând cu părinții, continuând cu profesorii, dar și cu preotul. Preotul este părintele spiritual al tuturor credincioșilor dintr-o anumită comunitate, întrucât el te botează în biserică și te asistă religios până când Dumnezeu va rândui să părăsești această viață. De aceea, vă îndemn să fiți aproape de preot, mai ales că faceți parte din generația care studiază ora de religie în școală”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian. Ierarhul a vorbit de asemenea și despre importanța orei de religie. „Pe parcursul acestor ani, v-ați confruntat cu multe probleme, la care nu ați găsit totdeauna răspunsul mulțumitor; cu certitudine, ați trăit sentimentul că nu sunteți înțeleși de părinți sau de cei din jurul vostru, cu toate că se străduiesc să vă ofere ce-i mai bun și folositor, pentru vârsta voastră. La aceasta contribuie și faptul că unii dintre părinții dumneavoastră nu au avut parte de o educație religioasă corespunzătoare, înainte de anul 1989. Ulterior, și-au dat seama cât de mult rău a produs, din punct de vedere spiritual, absența educației religioase din școli, astfel că au căutat să recupereze, învățând odată cu fiii lor. Dumneavoastră, însă, ați frecventat ora de religie încă din clasa I, ceea ce este extrem de important, nu atât din punctul de vedere al acumulării de informații, cât mai ales al formării spirituale și culturale. Rolul educației în școală este acela de a vă pregăti pentru viață, de a forma caractere tari, de a vă ajuta să vă cunoașteți pe voi înșivă cu adevărat și să vă descoperiți talantul sau talanții cu care ați fost înzestrați de Dumnezeu, pentru ca, mai târziu, să-i cultivați și să-i fructificați spre folosul vostru și al celor din jur”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Tinerii au fost îndemnați să cultive relația cu Dumnezeu și cu semenii prin rugăciune. „Este foarte important să vă dați seama că Dumnezeu l-a creat pe om ca ființă socială, nu ca individ. Nimeni nu poate trăi izolat, nici măcar monahii din pustie, pentru că monahul sau călugărul care trăiește singur într-o chilie sau ca pustnic, în locuri retrase, nu este niciodată singur; dimpotrivă, el se află într-un permanent dialog cu Dumnezeu și cu sfinții Săi, prin rugăciune curată și smerită, iar în rugăciunea sa îi cuprinde pe toți cei pe care, în mod formal și aparent, i-a părăsit”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Conferința a fost organizată de Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin-ortodox.