Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Conferinţă despre urmările avortului la Alba Iulia
În Aula "Dumitru Stăniloae" a Facultăţii de Teologiei Ortodoxă din Alba Iulia a avut loc joi, 7 aprilie, o conferinţă despre efectele avortului şi ale contraceptivelor. Invitata studenţilor de la ASCOR Alba Iulia, organizatorul conferinţei, a fost dr. Christa Todea-Gross, medic primar în Cluj-Napoca şi coordonatorul proiectului "Pro Vita" Cluj-Napoca.
La început, doctorul Todea a prezentat definiţia dată de medicină avortului ca "întrerupere a unei sarcini, cu orice mijloace, înainte ca să fie viabil copilul în afara uterului - 22 de săptămâni, respectiv 28 de săptămâni pentru România", după care au fost prezentate tipurile de avort practicate. Tema centrală a conferinţei a fost însă prezentarea urmărilor fizice, psihice şi mai ales duhovniceşti ale avortului, indiferent ce formă ar avea el. Toate formele de avort au aceleaşi simptome fizice şi sufleteşti. Avortul chirurgical este urmat de hemoragii uterine, perforaţiile uterine, leziunea colului uterin, infecţiile şi naşterea de feţi vii (după patru luni). De asemenea, au fost prezentate şi complicaţiile tardive ale pruncuciderii, cum ar fi infertilitatea sau sterilitatea secundară şi avortul spontan. O altă complicaţie a avortului o reprezintă bolile cu transmitere sexuală, care duc şi ele la sterilitate. Mortalitatea este o altă complicaţie a avortului. Simptomele psihice postavort De asemenea, s-a vorbit despre simptomele psihice specifice stării posttraumatice, care sunt aceleaşi şi după avort: gândul la suicid - cea mai dominantă, vinovăţia (90%), depresiile (80%), care pot fi acute şi cronice - acestea din urmă duc la psihoze şi schizofrenii. Sindromul postavort apare la cel puţin 14 zile după avort, este o exteriorizare sub formă de simptome psihice ale acestui păcat. Dr. Christa Todea a vorbit despre contracepţia care "este la fel de periculoasă şi păcătoasă ca şi avortul", iar "fetele de astăzi iau anticoncepţionale ca şi cum ar lua o vitamină, fără să ştie că îşi distrug sănătatea". Pentru a demostra grozăvia păcatului pruncuciderii au fost difuzate secvenţe din filmul "Strigătul mut", dar şi de la un avort chirurgical. La final s-a arătat că un suflet bolnav are nevoie de tratament duhovnicesc, iar pentru depăşirea stărilor de depresie postavort este necesar ajutorul credinţei şi al Tainelor Bisericii. (Pr. Sabin Vodă)