În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Conferinţă duhovnicească la Parohia Oborul Vechi
Credincioşi bucureşteni au participat joi, 30 martie, la biserica Parohiei „Sfinții Ioachim și Ana”- Oborul Vechi, Protopopiatul Sector 2 Capitală, la o nouă conferință cultural-duhovnicească. Invitat a fost pr. Nicolae Tănase, de la Parohia Valea Plopului, judeţul Prahova. Tema conferinței a fost familia: nașterea şi creșterea copiilor și responsabilitatea părinţilor faţă de generaţiile viitoare.
Parohia „Sfinții Ioachim și Ana”-Oborul Vechi din Capitală a organizat o nouă conferinţă duhovnicească pentru credincioşii bucureşteni, în cadrul căreia părintele Nicolae Tănase a continuat dialogul duhovnicesc cu cei prezenţi, plecând de la tema prezentată la conferinţa anterioară, şi anume întemeierea unei familii creştine.
De această dată, părintele Nicolae Tănase a reliefat mai multe aspecte legate de responsabilitatea părinţilor în naşterea pruncilor şi creşterea lor. A fi părinte înseamnă „a imita pe Dumnezeu”, „a fi părtaş creaţiei lui Dumnezeu, adică a procrea”, iar „orice abatere de la ceea ce Dumnezeu a lăsat să se petreacă este un păcat, este o jignire. Dumnezeu a lăsat ca tu să ai parte la procreaţie. Ei bine, părinţii zilelor noastre Îl ţin pe Dumnezeu cu mâna întinsă. El vrea să creeze sufletul, dar nu are unde să-l sădească, pentru că metodele anticoncepţionale fac ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a spus pr. Nicolae Tănase.
Dumnezeu a lăsat omului libertatea de a fi părtaş creaţiei, dar „pe măsură ce omul umblă la ceea ce Dumnezeu a zidit şi a rânduit în creaţie, El este silit să Se retragă din aceste acţiuni ale omului”, a explicat pr. Tănase. Astfel, viaţa omului se degradează continuu şi generaţii întregi sunt afectate de acţiunile omului, fie că este vorba desfrâu, fie de avort şi alte păcate. „Viitorul unui copil depinde de dinainte ca părinţii lui nu să-l nască, ci ca părinţii lui să se nască. Dacă am vrea să înţelegem lucrul acesta, am fi foarte atenţi cu viaţa noastră, care influenţează viaţa copilului, pentru că citim în Sfânta Scriptură: «Înainte de a te fi zămislit în pântece te-am cunoscut», sau, în alt loc, «pe când încă nu erai în coapsele tatălui tău». Aflăm aici de ceea ce este dinainte, pentru că un copil este născut din 2 părinţi, 4 bunici, 8 străbunici, 16 stră-străbunici, 32, stră-stră-străbunici... şi aşa mai departe. Niciodată să nu uităm acest fapt şi ştim că părinţii înseamnă totul pentru copil şi că ei trebuie să se pregătească mai înainte să nască un copil”, a subliniat pr. Nicolae Tănase.
Un rol important în oprirea acestei degradări continue, a spus pr. Tănase, este cel al preoţilor, care trebuie să fie asemenea medicului chirurg, care face lucruri dureroase pentru salvarea unui pacient. „Noi, preoţii, facem greşeala aceasta de fond. Ne apucă ori respectul, ori jena, ori mila de cel pe care noi în Taina Spovedaniei îl tratăm şi nu îi spunem direct boala pe care o are. [...] Noi, preoţii, trebuie să spunem în faţă oamenilor ce au făcut sau să-i avertizăm de gravitatea păcatelor lor, de exemplu că printr-un avort au lipsit de lumina botezului, de lumina zilei, un suflet, un om, iar păcatul acesta trebuie ispăşit”.
La finalul conferinţei, preotul Nicolae Tănase a dialogat cu cei prezenţi, oferind răspunsuri la diferite probleme sau neînţelegeri ale acestora. Conferinţa a fost precedată de slujba Acatistului Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, ocrotitorii parohiei.
Ca şi la conferinţa anterioară, prin grija pr. paroh Ciprian-Georgian Tudor, al Parohiei „Sfinții Ioachim și Ana”- Oborul Vechi, a fost organizată o colectă de produse neperisabile pentru copiii și familiile găzduite în Centrul social de la Valea Screzii, din Valea Plopului.