De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Conferinţă duhovnicească la Sibiu
Filiala sibiană a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR) a organizat joi, 15 mai, o conferinţă duhovnicească în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. Invitatul studenţilor sibieni a fost monahul Alexandru Mihail Niţă de la Mănăstirea „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, care a susţinut conferinţa cu tema „Convertiri şi pervertiri contemporane“.
În aula menţionată au fost prezenţi: decanul facultăţii sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, stareţul mănăstirii făgărăşene, arhimandritul Ilarion Urs, preoţi, cadre didactice şi studenţi interesaţi de tema prezentată. Scopul conferinţei a fost acela de a prezenta tinerilor teologi şi studenţilor din cetatea transilvană diferenţele radicale dintre convertirea veritabilă, ca o întoarcere a unei persoane către Dumnezeu şi pervertirea fiinţei umane prin îndepărtarea de la chemarea de a deveni următori ai lui Hristos.
În prima parte a conferinţei, monahul Mihail de la Sâmbăta de Sus a adus în discuţie cel mai frumos exemplu de convertire pe care îl are creştinismul, cel al Sfântului Apostol Pavel, prin care înţelegem că întoarcerea către Dumnezeu ne schimbă viaţa, în timp ce refuzul comuniunii cu El ne îndreaptă către o pervertire a fiinţei noastre.
„Convertirea este o schimbare radicală în viaţa, mintea şi concepţia oamenilor şi o întoarcere către Dumnezeu, către Patimile şi Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Aceasta este convertirea adevărată şi avem o pildă biblică despre un asemenea act, prin exemplul lui Saul, care a devenit Apostolul Pavel. A fost cel mai răsunător moment de convertire a unui prigonitor, a unui om educat, cu o memorie prodigioasă, care credea prin ştiinţa lui că-şi serveşte neamul şi poporul prigonindu-i pe creştini. Dar Bunul Dumnezeu a avut un plan cu Saul. L-a lăsat să prigonească, să-i calce în picioare pe creştini, dar în drumul spre Damasc, l-a oprit şi într-o clipă l-a schimbat. Această schimbare radicală, profundă, trebuie s-o avem în minte, pentru că şi noi avem momente de slăbiciune, de ezitare în viaţă şi trebuie să le transformăm aşa cum s-a petrecut cu Saul, devenit Pavel, Apostolul neamurilor. Trebuie să înţelegem dimensiunile acestor transformări care se întâmplă în sufletele noastre. Opusul acestora sunt pervertirile, schimbările către rău, către cele păcătoase, către cele mincinoase, către suferinţe şi căderea în păcate, în flăcările iadului „, a spus monahul Mihai Niţă.
Principesă şi monahie
În partea a doua a conferinţei, monahul Mihail Niţă a adus câteva exemple de convertiri contemporane în sânul poporului român, de la care învăţăm cât de important este răspunsul pe care îl dăm chemării divine de a deveni fii ai Bisericii şi următori ai Legii divine. Cel mai răsunător exemplu de convertire este cel al Principesei Ileana, care a devenit în a doua partea vieţii sale Monahia Alexandra.
„Principesa Ileana a văzut pe aeroport cum avionul în care se afla fiica ei şi soţul acesteia s-a prăbuşit. În acea clipă, mărturiseşte monahia Alexandra, a simţit că fost un semn de la Dumnezeu că n-a făcut ceea ce trebuia să facă din copilărie, când şi-a văzut îngerii păzitori. Şi-a vândut apoi coroana princiară, cu smaralde, cu diamante şi cu aur, şi a devenit monahie în Franţa, s-a mutat în Statele Unite ale Americii şi a ctitorit o mănăstire de maici „, a mai spus monahul Mihail Niţă.