În mijlocul credincioșilor adunați în rugăciune la Catedrala Patriarhală din București în întâia duminică a Postului Nașterii Domnului a poposit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar
Conferință duhovnicească organizată de ASCOR București
În seara zilei de marți, 28 martie, la sediul Protoieriei Sector 3 Capitală s-a desfășurat prima conferință cu temă duhovnicească din Postul Sfintelor Paști organizată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR). Conferința a fost susținută de părintele conf. dr. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Prelegerea susținută de părintele Gheorghe Holbea în sala de evenimente a protoieriei s-a intitulat „Imnurile Sfântului Simeon Noul Teolog, icoane ale rugăciunii”. Scrierile Sfântului Cuvios Simeon Noul Teolog s-au bucurat în ultimele decenii de un interes crescând din partea a numeroși creștini, fiind deseori editate, traduse și studiate. Alegerea acestei teme a conferinței s-a datorat și faptului că pomenirea Cuviosului s-a făcut recent, în data de 12 martie.
„Sfântul Simeon Noul Teolog este nu numai pentru noi, cei de astăzi, ci și pentru Sfântul Grigorie Palama un adevărat model. Chiar Arhiepiscopul Tesalonicului spune la un moment dat că viața Cuviosului este o minune. Oricine se întâlnește cu imnurile Sfântului Simeon Noul Teolog înțelege că ceea ce a știut până în acel moment despre rugăciune este lipsit de substanță și că trebuie regândit și reapreciat. Pentru prima și singura dată în Biserica Răsăriteană, cineva nu prelucra în forme poetice teme dogmatice, morale sau doxologice, ci își exprima spontan și năvalnic propriile experiențe ale harului într-un veritabil jurnal mistic și duhovnicesc. Sfântul Simeon Noul Teolog este cel care constată că formalismul liturgic ajunge să înlocuiască ceea ce este esențial, întrucât participarea la slujbele Bisericii oferă celor mai superficiali dintre noi, la un moment dat, impresia că doar aceasta este eficientă. Însă este o falsă impresie fiindcă nu este o participare duhovnicească, ci un simplu formalism care poate aduce, la nivel emoțional, satisfacția de a lua parte la Tainele Bisericii. De aceea, Sfântul Simeon nici nu a fost înțeles de unii dintre contemporanii săi. Este interesant faptul că Sfântul Simeon alcătuia aceste imnuri fără să cadă nici o clipă în ceea ce unii ar putea numi revărsări subiective și confesiuni sentimentale de tip intimist și pietist, tipice literaturii spirituale apusene. Din contră, imnurile sfântului arată cu forță faptul că acesta devenea, cu întreaga sa ființă transfigurată, un mediu și un organ al Duhului Sfânt. În acest context, imnurile încetează să mai fie o simplă poezie. Ele devin rugăciunea de după rugăciune, semnul întâlnirii reale dintre om și Dumnezeu”, a afirmat părintele conf. dr. Gheorghe Holbea în cadrul conferinței sale.
A doua conferință duhovnicească a ASCOR București are loc azi, 30 martie, în Amfiteatrul „I. G. Coman” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Capitală, de la ora 19:00. Intitulată „Căsătoria, chemare la Împărăție”, prelegerea va fi susținută de părintele Nicolae Tănase de la Parohia Valea Plopului, județul Prahova.