De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Conferinţă duhovnicească prepascală la Caransebeş
Joi, 13 martie, în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea“ a Episcopiei Caransebeşului, a avut loc o conferinţă duhovnicească prepascală cu tema „Pocăinţă şi spovedanie“, susţinută de către pr. lect. dr. Lucian Farcaşiu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din Arad. La finalul prezentării, părintele conferenţiar a răspuns la întrebările adresate de către cei prezenţi, după care şi-a prezentat cartea intitulată „Perioada Triodului pe înţelesul tuturor“, apărută recent la Editura „Aurel Vlaicu“ din Arad. Momentul cultural s-a bucurat de participarea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, fiind prezenţi, de asemenea, elevi seminarişti şi studenţi teologi de la şcolile teologice din Caransebeş, precum şi un numeros auditoriu.
Părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului, a arătat că aceste conferinţe duhovniceşti din timpul Postului Mare sunt o tradiţie pentru eparhie: „În Episcopia Caransebeşului, tradiţia conferinţelor prepascale este veche. Chiar şi în perioada comunistă, la Seminarul Teologic ce a funcţionat aici erau invitaţi profesori de la cele două institute teologice, de la Bucureşti şi de la Sibiu, pentru a vorbi elevilor, însă acestea nu erau accesibile şi credincioşilor. După anul 1990 la Caransebeş s-a întemeiat Liga Tinerilor Ortodocşi care, în colaborare cu instituţiile bisericeşti locale, a organizat primele conferinţe duhovniceşti pentru credincioşii din zonă. După reînfiinţarea episcopiei în anul 1994, stindardul conferinţelor a fost preluat şi amplificat de Centrul eparhial. Şi iată, cu ajutorul lui Dumnezeu, conferinţele se desfăşoară şi astăzi“.
Părintele lect. dr. Lucian Farcaşiu a urmat studiile liceale la Seminarul Teologic „Ioan Popasu“ din Caransebeş. În anii 1995-1999 a studiat la Facultatea de Teologie din Arad, iar mai apoi a urmat cursurile de masterat la aceeaşi instituţie.
În anul 2009 şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, cu titlul „Teologia imnografiei Praznicelor Împărăteşti din ciclul pascal“. Din anul 2002 este profesor la Facultatea de Teologie din Arad. Până în prezent a publicat două cărţi şi 59 de studii în reviste bisericeşti. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)