Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferinţă internaţională dedicată Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, la începutul săptămânii trecute s-a desfăşurat Conferinţa internaţională „Tudor Vladimirescu - 200 de ani de la Revoluţia de la 1821”. Conferinţa a fost organizată de Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova şi Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu Plopşor”. Evenimentul academic a fost moderat de diaconul lect. dr. Mihai Ciurea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, şi a reunit profesori universitari şi cercetători din ţară şi din străinătate. Printre invitaţi s-au aflat, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, prof. univ. dr. Sevastian Cercel, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu Plopşor”, şi dr. Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova.
În deschiderea evenimentului, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat personalitatea remarcabilă a lui Tudor Vladimirescu şi importanţa comemorării înaintaşilor noştri: „Tudor Vladimirescu este atât o personalitate istorică, cât şi un model contemporan. Ca personalitate istorică, el a ştiut să îmbine cunoştinţele istorice cu ethosul nostru românesc, doritor de libertate şi de unire. Acesta a ajuns idealul poporului nostru, modelul de libertate, de convieţuire paşnică şi de unitate. Pentru aceasta, suntem mulţumitori lui Dumnezeu că, la 200 de ani de la revoluţia sa, putem să-l cinstim cu multă evlavie şi cu mult respect pe acest vlăstar al poporului nostru, mlădiţă a Olteniei care s-a impus în faţa tuturor potrivnicilor din vremea sa”.
Conferinţa desfăşurată în mediul online a continuat cu prelegerile celorlalţi participanţi.