De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferinţă internaţională dedicată Sfinţilor Împăraţi
La Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca se desfăşoară în perioada 10-11 octombrie Simpozionul internaţional „Credinţă şi politică. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, promotori şi apărători ai libertăţii religioase“, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a UBB. Evenimentul are loc în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai“ şi în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă. Lucrările simpozionului au început cu ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa profesorului doctor Felix Unger, preşedintele Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte de la Salzburg, la propunerea Facultăţii de Teologie Ortodoxă. Cu acest prilej, profesorul austriac, unul dintre cei mai mari specialişti ai lumii în chirurgie cardiacă, cel care a realizat pentru prima dată, în Europa, un transplant cu o inimă artificială, a fost elogiat de reprezentanţi ai comunităţii academice clujene, între care acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, precum şi reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a evidenţiat personalitatea complexă a profesorului Felix Unger, care este un eminent om de ştiinţă, dar şi un misionar al spiritualităţii într-o Europă secularizată şi fragmentată. IPS Mitropolit a remarcat faptul că „în această lume secularizată, cei mai mulţi oameni, chiar dacă au o viaţă spirituală intensă, nu o afişează; consideră că preocupările religioase sunt un lucru prea intim şi nu e nevoie să îl facă cunoscut. Mai mult, nu îşi arată viaţa duhovnicească pentru a nu fi persiflaţi şi marginalizaţi. Sunt însă şi excepţii vrednice de amintit, iar între acestea este şi dhc. prof. dr. Felix Unger“.
IPS Mitropolit Andrei a amintit faptul că Felix Unger este unul dintre fondatorii Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte de la Salzburg, instituţie care „dovedeşte o serioasă orientare creştină. În rândurile ei, pe lângă numeroşi oameni erudiţi, oameni de ştiinţă, pe lângă reprezentanţii de seamă ai culturii europene şi oameni de stat, se numără şi înalţi prelaţi ai Bisericilor ortodoxe, catolice şi protestante“. De asemenea, ierarhul a remarcat că, deşi mulţi intelectuali se distanţează de o trăire duhovnicească intensă, o mare bucurie o aduc acei oameni de ştiinţă cu renume care au şi o viaţă creştină normală, aşa cum este şi prof. dr. Felix Unger, personalitate remarcabilă în mediul internaţional, dedicată cercetărilor ştiinţifice, în special în domeniul chirurgiei cardiovasculare.
În continuare, prof. dr. Felix Unger a rostit un cuvânt de mulţumire, precum şi o prelegere în care a arătat complexitatea fiinţei umane, a legăturii între suflet şi corp, şi a relevat rolul important al educaţiei, al spiritualităţii şi îndeosebi al Bisericii de a promova valorile pozitive, umane, într-o lume măcinată de conflicte.
Cele mai noi cercetări în domeniu
După ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa al UBB profesorului Felix Unger, au început lucrările simpozionului internaţional, cu o primă sesiune de comunicări moderată de pr. prof. dr. Vasile Stanciu şi de pr. prof. dr. Ştefan Iloaie. Prin organizarea acestui simpozion, s-a dorit să se prezinte lumii întregi rezultatele celor mai noi cercetări în acest domeniu, după cum a remarcat pr. prof. dr. Vasile Stanciu, care a adăugat că intenţia manifestării este şi aceea de „a ne lăsa însufleţiţi de curajul şi râvna zelului misionar al Sfinţilor Împăraţi şi de a oferi tinerilor teologi de azi imaginea reală a unui Constantin cu adevărat întocmai cu Apostolii“.
IPS Mitropolit Andrei a susţinut o comunicare cu tema „Doar Hristos ne poate oferi libertatea deplină“, în care a reliefat că, datorită înţelepciunii sale, Constantin cel Mare a intuit că libertatea o dă Hristos şi că viitorul este al Lui. „Europa datorează lui Hristos şi creştinismului toată cultura şi civilizaţia sa. Din nefericire, liderii Europei nu au avut intuiţia lui Constantin cel Mare. Nu au dorit să stipuleze în Constituţia europeană că Europa are rădăcini în creştinism“.
Au urmat comunicările susţinute de dr. Peter Leithart, de la New Saint Andrews College SUA - „Constantine the Pious: Constantineâs Christianity and Its Influence on Later Christian Rulers“; prof. dr. Jean Paul Durand, Facultatea de Drept Canonic, Institutul Catolic Paris - „Quand le prince devient Chretien?“; Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului - „De la teocraţie la demo(no)craţie“; pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti - „Titulatura Sinodului din anul 325 şi criteriile de stabilire a datei Paştilor fixate de acest sinod“; pr. prof. dr. Ioan Vasile Leb, Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, „Imperium şi sacerdotium în perioada constantiniană“; pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna“ din Sibiu - „Mişcarea donatistă şi politica religioasă constantiniană“; pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti - „Politica religioasă a lui Constantin cel Mare de la martiriu la toleranţă şi libertate religioasă“, prof. dr. Adrian Marinescu, Departamentul de Teologie Ortodoxă al Universităţii Ludwig - Maximilians din München - „Valerian Şesan şi edictul de la Milan“.
Comunicări şi lansare de carte
Lucrările simpozionului vor continua azi cu ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa profesorului dr. Jean-Paul Durand de la Facultatea de Drept Canonic, Institutul Catolic din Paris, la Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai“. Ceremonia va fi continuată cu sesiuni de comunicări în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai“ şi în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă, grupate pe teme precum „Credinţă şi politică“, „Tradiţie şi libertate“, „Cultură şi Mărturisirea Credinţei“. În cadrul evenimentului va avea loc şi prezentarea cărţii lui Peter J. Liethardt, „În apărarea lui Constantin. Declinul Imperiului şi naşterea Creştinătăţii“, publicată la Editura „Renaşterea“ din Cluj-Napoca.