Praznicul împărătesc al Botezului Domnului a fost așteptat și întâmpinat și în acest an, cu multă bucurie duhovnicească, de credincioșii ortodocși români de la Catedrala Episcopală din Giula și de la
Conferință internațională la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a organizat marți, 19 octombrie, o conferință internațională intitulată „Tradiția liturgică timpurie a Tetraevangheliarelor chirilice tipărite, publicate în secolul al 16-lea pe teritoriul României contemporane. Observații preliminare”. Conferința a fost susținută de prof. dr. Jerzy Ostapczuk, decanul Academiei Teologice Creștine din Varșovia, Polonia.
Conferința a fost organizată de Centrul de studii teologice-istorice și de prognoză pastoral-misionară al facultății arădene, prin directorul acestuia, părintele lect. dr. Filip Albu, și s-a desfășurat în mediul online. La susținerea acesteia au fost prezenți profesorii, studenții, masteranzii și doctoranzii instituției de învățământ teologic. În deschiderea întâlnirii, părintele prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie din Arad, a adresat un cuvânt de salut invitatului și participanților, subliniind bunele relații dintre cele două instituții teologice, precum și posibilitățile de cercetare și conlucrare oferite de bogatul fond de carte veche al Arhiepiscopiei Aradului, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
În continuare au fost prezentate realizările profesorului Jerzy Ostapczuk, publicațiile acestuia și contribuțiile lui în domeniul cercetării și teologiei. Din partea Centrului eparhial a fost prezent părintele protosinghel lect. dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului. Traducerea conferinței a fost asigurată de studenta Georgiana Costescu.
Tema tratată, de strictă specialitate, a atins domenii multiple ale teologiei, precum cel biblic, liturgic și istoric, fiind puse în evidență circulația și importanța tetraevangheliarelor de redacție chirilică pe teritoriul țării noastre, cu precădere în secolul al 16-lea. Subiectul a fost de un real interes atât pentru specialiști, cât și pentru studenți, masteranzi și doctoranzi, expunerea sa fiind de o înaltă ținută academică, bine documentată și conectată la spațiul cultural și teologic românesc. La sfârșitul conferinței a avut loc o sesiune de întrebări și comentarii legate de tema expusă, adresate de profesorii și studenții participanți.
Profesorul Jerzy Ostapczuk este specialist în tipăriturile vechi de limbă slavonă, cu precădere în tetraevangheliare, fiind recunoscut la nivel internațional. Formația sa de teolog, biblist și istoric, precum și aria de cercetare centrată pe manuscrise și tetraevangheliare de redacție slavonă, l-a determinat să participe la nenumărate conferințe, simpozioane și întâlniri în întreaga lume, în medii culturale și religioase, iar din punct de vedere confesional, în medii ortodoxe, catolice și protestante.